• Головна
  • Релігія
  • День пам'яті преподобного Феодосія Печерського: 16 травня у церковному календарі

День пам'яті преподобного Феодосія Печерського: 16 травня у церковному календарі

Цей день називають також Маврою-Розсадницею

16 травня християни східного обряду вшановують пам’ять преподобного Феодосія Печерського та мучеників Тимотея і Маври.

LVIV.MEDIA розповідає про життя святих та народні прикмети, пов’язані із цією датою.

Феодосій Печерський

Феодосій, або Теодосій, Печерський, — християнський святий, один із основоположників чернецтва на Русі. Його ім'я можна поставити другим за значенням серед печерських ченців після засновника Києво-Печерської лаври — святого Антонія. Саме за Феодосія Печерського монастир став осередком не лише благочестя і святості, а й високої освіченості Давньої Русі, школою, яка готувала вище духовенство. Феодосій став другим святим після князів Бориса та Гліба, канонізованим у 1108 році.

Народився Феодосій Печерський у місті Василеві (теперішній Васильків під Києвом) близько 1009 року. Його батько був у Василеві дружинником князя. З юних літ Феодосій прагнув догоджати Богу: кожного дня ходив до церкви, читав або слухав читання священних книг, відзначався тихістю, смиренням і послухом.

Згодом родина переїхала до Курська. Та звідти Феодосій разом із купцями попрямував пізніше до Києва вступати до монастиря. У печері преподобного Антонія Феодосій знайшов притулок. Антоній прийняв юнака та благословив постригти в чернецтво. Коли преподобний Антоній відійшов на сусідню гору, Феодосій залишився на старому місці; через три роки подвижницького життя братія обрала його ігуменом. Преподобний Антоній благословив вибір братії.

Преподобний Феодосій Печерський

У добу ігуменства Феодосія в Києво-Печерському монастирі було започатковано книжкову справу — переписування, написання та збирання рукописних книг. Між 1060 та 1062 рр. у печеру до Феодосія прийшов майбутній Нестор Літописець. Останні часи життя Феодосія Печерського описані в «Житії Феодосія Печерського» Нестора Літописця та у «Повісті врем’яних літ» під 1074 роком.

Незадовго до своєї смерті Феодосій заснував велику муровану церкву в ім’я Успіння Божої Матері (Успенський собор). Церкву було завершено в 1076 році, а освячено у 1089 рокці. До цієї церкви з Царгорода було принесено чудотворний образ Успіння Божої Матері.

Мученики Тимотей і Мавра

Жили в III столітті, були подружжям та ранньо-християнськими мучениками, святими. Мавра та Тимотей постраждали за свою віру під час правління імператора Діоклетіана.

Святий Тимотей народився в селі Перапея. Його батьком був священник Піколпос, який виконував обов'язки читця в церковному клірі та переписував Священні книги. Донесли на святого, що він зберігає християнські книги, які за наказом імператорі тоді спалювали. Привели Тимотея до правителя Аріана, який наказав катувати християнина та кинути до в’язниці .

Також правителю розповіли, що у Тимотея є молода дружина Мавра. Він одружився на ній всього лише 20 днів до того, як його забрали на катування. Приказав тоді Аріан привести Мавру. Свята Мавра відразу визнала себе християнкою. Аріан, почувши це, наказав відрубати їй пальці на руках та вирвати волосся на голові. Жінка мужньо перенесла тортури. Тоді наказав правитель кинути Мавру до казана з киплячою водою, однак вона залишилася неушкодженою. Врешті Аріан наказав прив'язати подружжя до хрестів і залишити повільно вмирати.

Святі мученики Тимотей та Мавра

Побожні християни викупили їх тіла і з честю поховали. Згодом багато хто отримав зцілення не тільки біля мощей мучеників, але також серед вірних, які шанували їх ікони або просили допомоги у святого подружжя.

Народні вірування та прикмети

Цього дня раніше було заведено висаджувати на грядки розсаду та засівати городи. Звідси й назва свята — Мавра-Розсадниця. Обов'язково 16 травня треба посадити капусту, вона дасть хороший врожай.З цього дня також починали готувати перші страви зі свіжої зелені - кропиви, лободи, щавля.В народі вірили, що молода кропива стає на Маври дуже корисною. Настій з неї може вигнати з тіла хворобу, а чоловікам дати силу. Цікавим звичаєм було нарвати кропиву голими руками і добряче себе нею похльостати. Також в народі вірили, що на Маври можна позбутися від серцевих мук. Закохані читали спеціальне замовляння, щоб більше не відчувати страждань.

Головні прикмети

  • Якщо дуб вже розпустив листя, а ясен ще ні — літо буде посушливим.
  • До 16 травня вже заспівали солов'ї —скоро все розквітне.
  • Якщо черемха зацвіла, то скоро похолодає.
  • Багато роси — огірки в цьому році вродить на славу.
  • Якщо ранок сухий, вдень буде дощ.
  • Качки і гуси підіймають крила, а потім махають ними - буде буря.