Як запекти гарбуз в духовці цілком і шматочками?

На перший погляд, запікання гарбуза може здатися легким завданням, але не тут-то було. Є певні труднощі з якими кулінарі-початківці стикаються вперше. Чи варто запікати гарбуз цілком, чи може краще порізати його на шматочки? Як вибрати гарбуз, що він був смачним? Як запобігти тому, щоб гарбуз не пересушився всередині під час приготування або, навпаки, не залишився недопеченим? На всі ці питання ми дамо вам відповідь, а також поділимося двома цікавими рецептиками приготування гарбуза цілком і шматочками.

Проблеми приготування гарбуза та їх вирішення

  1. Вибір гарбуза: не всі гарбузи однаково добре підходять для запікання. Найкраще обирати сорти з солодким та ароматним м'якушем, такі як Баттернат, Хоккайдо або Мускатний. Уникайте великих кормових гарбузів, вони менш смачні.
  2. Недопечений гарбуз: гарбуз може залишатися твердим всередині, особливо якщо запікати його цілком. Розв'язання цієї проблеми просте: проколюйте шкірку виделкою перед запіканням або робіть невеликі надрізи ножем.
  3. Пересушування гарбуза: шматочки гарбуза можуть пересохнути у духовці, щоб розв'язувати цю проблему: змащуйте шматочки олією та запікайте при правильній температурі.
  4. Нерівномірне приготування гарбуза: якщо ви стикаєтеся із цією проблемою, треба зробити наступне: кожні 10 хвилин (актуально для цілого гарбуза) періодично перевертайте гарбуз у процесі запікання. 

З чого почати?

  1. Виберіть свіжий гарбуз без пошкоджень.
  2. Ретельно вимийте його.
  3. Вирішіть, як будете його запікати: цілком чи шматочками.
  4. Підготуйтесь до кулінарної справи: зберіть заздалегідь усі необхідні інгредієнти та кухонні приладдя.

Запікання цілого гарбуза в духовці з грибами та сиром

Інгредієнти:

  • 1 цілий гарбуз (бажано сорту Баттернат або Хоккайдо) вагою 1-1,5 кг;
  • 250 г печериць;
  • 150 г сиру (наприклад, моцарела або гауда);
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 мл вершків (жирністю 20%);
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • 1 ч. л. сушеного тим'яну;
  • Сіль та перець;
  • 2 ст. л. панірувальних сухарів.

Покроковий спосіб приготування:

  1. Розігрійте духовку до 180°C.
  2. Помийте гарбуз та витріть його насухо. Зріжте верхівку гарбуза (приблизно 1/4 від верху) - це буде наша із вами "кришечка". Ложкою або рукою видаліть насіння та волокна з середини гарбуза. Натріть внутрішню поверхню гарбуза сіллю та перцем. Не перебільшуйте із сіллю.
  3. Дрібно наріжте цибулю та часник. Наріжте гриби бажано невеликими шматочками. Натріть сир на грубій тертці. На сковороді обсмажте цибулю. Додайте гриби та смажте ще 7 хвилин до того моменту, поки рідина не випарується. Додайте подрібнений часник, тим'ян, сіль та перець, готуйте ще 2 хвилини на маленькому вогні.
  4. Тепер змішайте цю грибну суміш з тертим сиром та вершками. Наповніть гарбуз цією сумішшю, злегка утрамбовуючи. Посипте зверху панірувальними сухарями.
  5. Змастіть зовнішню поверхню злегка гарбуза залишками оливкової олії. Поставте гарбуз на деко, застелене пергаментним папером. Накрийте гарбуз "кришечкою" і загорніть у фольгу, залишивши невеликий отвір зверху для виходу пари. Запікайте в духовці 1 годину. Після зніміть фольгу та "кришечку", запікайте гарбуз ще 15-20 хвилин.
  6. Вийміть гарбуз з духовки та дайте постояти 10-15 хвилин. Після, можна вже куштувати.

Запікання гарбуза шматочками

Інгредієнти:

  • 1 кг гарбуза, очищеного та нарізаного шматочками;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику, подрібнені;
  • 1 ч. л. сушеного розмарину;
  • Сіль та перець.

Спосіб приготування:

  1. Розігрійте духовку до 200°C.
  2. Очистіть гарбуз від шкірки та приберіть насіння, наріжте шматочками розміром 2-3 см.
  3. У мисці змішайте оливкову олію, подрібнений часник, розмарин, сіль та перець.
  4. Додайте шматочки гарбуза у миску та добре все перемішайте.
  5. Викладіть гарбуз на деко, застелене пергаментним папером, одним шаром.
  6. Запікайте в духовці 30 хвилин, перевертаючи шматочки через 15 хвилин.
  7. Гарбуз буде готовий, коли шматочки стануть м'якими та злегка карамелізованими по краях.

Ці два рецепти ідеально підходять для тих, хто хоче справді отримати задоволення від запеченого гарбуза. До речі, сирники також чудово підійдуть до смакування запеченого гарбуза, рецепт яких вже є на LVIV.MEDIA.