Гарбузові пироги: історія та рецепти

Ось і настала осінь — час не тільки теплих речей, але й збору гарного врожаю. Сьогодні поговоримо про гарбуз, а точніше, про десерти, які можна з нього приготувати — гарбузові пироги. Але перед тим, як зануритися із головою у цікаві рецепти, спершу розповімо вам про історію цього дивовижного плоду.

Історія гарбуза

Гарбуз родом із Північної Америки, де його культивували ще за 7000 тисяч років до нашої ери. Протягом холодних зимових місяців корінні американці (індійці) використовували гарбуз як основне джерело харчування. Вони готували м'якуш різноманітними способами: смажили на відкритому вогні, запікали, висушували та перетворювали на борошно. Насіння вживали в їжу, а з твердої шкірки виготовляли місткості для зберігання зерна та інших продуктів. Крім того, зі смуг гарбузової шкірки плели циновки.

Коли Христофор Колумб привіз насіння гарбуза до Європи, цей овоч спочатку використовували переважно як корм для худоби. Однак для перших європейських поселенців у Новому Світі гарбуз став важливим харчем, який допоміг багатьом вижити в складних умовах.

В ранніх американських колоніях порожні гарбузи використовували як шаблони для стрижки волосся, щоб досягти рівної округлої форми зачіски. Через це колоністів іноді жартома називали "pumpkinheads" (гарбузоголовими).

До України гарбуз "прибув" у XVII-XVIII століттях та одразу став "як рідний”. Українська земля стала до вподоби гарбуза та й селяни були не проти, тому гарбуз добре прижився і росте донині.

Гарбузовий пиріг (простий рецепт)

Інгредієнти:

  • 400 г гарбузового пюре;
  • 250 г борошна;
  • 200 г цукру;
  • 3 яйця;
  • 100 мл олії;
  • 1 чайна ложка розпушувача;
  • 1 чайна ложка кориці;
  • 0,5 чайної ложки меленого імбиру;
  • 0,25 чайної ложки меленого мускатного горіха;
  • Дрібка солі.

Покрокове приготування:

  1. Виберіть стиглий, солодкий гарбуз. Очистіть його від шкірки та насіння, наріжте невеликими шматочками. Відваріть гарбуз до м'якості (приблизно 20 хвилин), потім злийте воду та блендером перебийте його до однорідної маси.
  2. Розігрійте духовку до 180°C. Змастіть форму для випічки олією або застеліть пергаментним папером.
  3. У великій мисці збийте яйця з цукром вінчиком до пишної маси. Це займе у вас 5 хвилин з допомогою міксера на середній швидкості.
  4. Додайте олію до яєчно-цукрової суміші, продовжуючи збивати на низькій швидкості.
  5. Додайте гарбузове пюре та перемішайте лопаткою. 
  6. В окремій мисці змішайте наступні інгредієнти: просійте борошно, додайте розпушувач, корицю, імбир, мускатний горіх та сіль.
  7. Поступово додавайте "сухі" інгредієнти до "вологої" суміші, перемішуючи все це лопаткою. Додавайте борошняну суміш в 3-4 прийоми, кожного разу ретельно вмішуючи. Не перемішуйте занадто довго, щоб тісто не стало занадто щільним. 
  8. Вилийте тісто у підготовлену форму та розрівняйте поверхню.
  9. Випікайте гарбузовий пиріг у розігрітій духовці протягом 50 хвилин. Перевірте готовність дерев'яною шпажкою — вона повинна виходити сухою. Якщо верх пирога почне занадто швидко рум'янитися, накрийте його фольгою.
  10. Дайте пирогу охолонути у формі протягом 15 хвилин, потім вийміть та повністю остудіть на решітці.

Гарбузовий пиріг з сиром

Інгредієнти:

  • 550 г гарбуза (бажано сорту Баттернат або Мускатний);
  • 350 г кисломолочного сиру (жирність 9% або вище);
  • 100 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю;
  • 1 ч. л. кориці;
  • 350 г цукрового печива;
  • 170 г вершкового масла.

Вибір правильного сиру – ключ до вашого смачного успіху. Віддайте перевагу сиру з жирністю не менше 9%. 

Покрокове приготування:

  1. Розігрійте духовку до 200°C. Розріжте гарбуз навпіл, видаліть насіння. Запікайте на деку, вистеленому пергаментом, 30-40 хвилин до повної м'якості. Готовність перевірте виделкою – вона повинна легко входити в м'якуш. Після того як гарбуз охолоне перетворіть його на пюре за допомогою блендера.
  2. У мисці поєднайте кисломолочний сир, цукор, яйця, крохмаль та корицю. Збивайте міксером на середній швидкості до утворення однорідної маси. Поступово вливайте гарбузове пюре, продовжуючи збивати до отримання однорідної консистенції.
  3. Перебийте печиво в блендері до стану дрібної крихти. Додайте розм'якшене вершкове масло та ретельно вимішайте до утворення вологої, пластичної маси..
  4. Розподіліть масу з печива по дну та бортиках форми, утрамбовуючи пальцями або дном склянки для створення рівномірного шару. Охолодіть основу в холодильнику на 10-15 хвилин.
  5. Розігрійте духовку до 180°C. Вилийте сирно-гарбузову суміш на охолоджену основу, розрівнюючи поверхню лопаткою. Випікайте впродовж 40-50 хвилин, орієнтир — затверділі краї пирога.
  6. Дайте пирогу повністю охолонути перед нарізанням.

Гарбузовий манник (Гарбузовий пиріг з манкою)

Інгредієнти:

  • 2 курячих яйця;
  • 200 г манної крупи;
  • 200 мл кефіру;
  • 150 г цукру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 12 г розпушувача;
  • 300-400 г очищеного гарбуза.

Покрокове приготування:

  1. Замочіть манку в кефірі на 3-4 години або на ніч.
  2. В окремій мисці збийте яйця з цукром до утворення пишної маси.
  3. Розтопіть вершкове масло та дайте йому трохи настоятися: 5 хвилин буде достатньо. Повільно влийте його в яєчно-цукрову суміш, постійно помішуючи.
  4. Очистіть гарбуз від шкірки та насіння. Натріть його на середній терці.
  5. До набряклої манної крупи додайте розпушувач, перемішайте. Поступово влийте яєчно-масляну суміш, а потім додайте натертий гарбуз. Для аромату можна додати щіпку кориці, мускатного горіха чи ванілі.
  6. Вилийте тісто у форму, змащену маслом та присипану манкою. Випікайте при температурі 180°C протягом 35-40 хвилин. Готовність перевірте дерев'яною шпажкою – вона повинна виходити з центру пирога сухою.
  7. Дайте пирогу трохи охолонути у формі, потім акуратно вийміть.

Приготування гарбузового пирога в мультиварці

Якщо ви хочете приготувати гарбузовий пиріг в мультиварці, процес буде майже таким самим, але з деякими відмінностями:

  1. Підготуйте тісто за класичним рецептом гарбузового пирога.
  2. Змастіть чашу мультиварки олією та посипте борошном або манкою. Це допоможе вам згодом легко вийняти готовий пиріг.
  3. Вилийте тісто в чашу мультиварки. 
  4. Закрийте кришку та встановіть режим "Випічка" на 65-70 хвилин. Якщо у вашій мультиварці немає такого режиму, використовуйте режим "Тушкування" або "Плов".
  5. Після завершення програми, не відкривайте кришку ще 10-15 хвилин. Це допоможе пирогу "дійти" і стати більш пухким.
  6. Дайте пирогу повністю охолонути перед тим, як виймати з чаші. Для цього можна перевернути чашу на решітку для випічки.