• Головна
  • Рецепти
  • Час збирати липовий цвіт: користь і шкода липового чаю, кому варто його пити

Час збирати липовий цвіт: користь і шкода липового чаю, кому варто його пити

Липа – дерево, відоме своїми корисними властивостями ще з давніх часів.У дитинстві моя бабуся завжди робила мені липовий чай. Пам'ятаю, як ми разом збирали липовий цвіт, а потім сушили його для заварювання ароматного чаю. Сам по собі липовий цвіт широко використовується в народній медицині та кулінарії завдяки своїм властивостям. Липовий чай, приготований з цих квітів, не тільки має приємний смак, але й приносить користь для здоров'я. У цій статті ми розглянемо користь і шкоду липового чаю, а також з’ясуємо, кому варто його пити.

Коли збирати липу

Цвіт липи триває 15 днів вкінці червня або у перших числах липня. Щоб квітки мали максимальну користь, їх слід збирати, коли суцвіття ще не повністю розкрилися. Липу треба збирати у суху погоду, щоб краще сохла. Сушити квітки потрібно в тіні, уникаючи прямих сонячних променів, зберігати треба там, де найменше вологи. І не забувайте: липу найкраще збирати у сонячну, суху погоду, щоб не довелося сушити її феном або обігрівачем!

Користь липового чаю

Липовий чай має безліч корисних властивостей, пропоную розглянути основі із них:

  1. Покращення імунітету: головною рисою липового чаю є те, що він багатий не тільки вітамінами, а й ще й мінералами. В ньому міститься багато вітаміну C та різні антиоксиданти. Це своєю чергою робить імунітет людини — стійкішим.
  2. Зняття стресу і поліпшення сну: липовий цвіт містить флавоноїди та ефірні олії, які мають заспокійливий ефект.
  3. Полегшення симптомів застуди: коли ви хворієте, рекомендуємо пити саме липовий чай. Він має жарознижуючий ефект.
  4. Протизапальна дія: липовий чай дуже корисний при запалювальних процесах в організмі людини. 70 років тому, коли не було такої якісної медицини як зараз, старші люди завжди пили липовий чай від протизапальних процесів.
  5. Покращення здоров'я травної системи: липовий чай допомагає зняти спазми та покращує травлення.
  6. Нормалізація менструального циклу: липовий чай містить фітоестрогени, які можуть нормалізувати менструальний цикл і полегшити болючі місячні.

Шкода липового чаю

Липовий чай має не тільки корисні властивості, а й ше свої протипоказання:

  1. Алергічні реакції: липовий чай може викликати у деяких людей алергічну реакцію. Якщо ви алергік, краще перестрахуватися та відмовитися від вживання чаю. 
  2. Протипоказання при вагітності: організм вагітної жінки дуже вразливий. Обов'язково треба проконсультуватися із лікарем стосовно пиття липового чаю. 
  3. Вплив на кров'яний тиск: липовий чай може знижувати тиск, що корисно для людей з гіпертонією, але шкідливо для тих, у кого низький тиск.
  4. Взаємодія з ліками: липовий чай може підсилювати ефект лікарських препаратів, наприклад — заспокійливе, тому, якщо ви не хочете буду занадто спокійним, доведеться обирати або чай або ліки.

Липовий чай: кому варто його вживати

  1. Людям із застудними захворюваннями: липовий чай допомагає впоратися з симптомами застуди та прискорити одужання.
  2. Людям з проблемами травлення: липовий чай сприяє нормалізації роботи шлунка і кишечника, полегшуючи травлення.
  3. Людям з порушеннями сну: липовий чай має заспокійливий ефект, що допомагає поліпшити якість сну. Чашка липового чаю перед сном – і нічні кошмари залишаться тільки в казках.

Як приготувати липовий чай

Липовий чай дуже простий у приготуванні та не має ніяких складних рецептів:

  1. Беремо 2 чайні ложки засушених квітів липи, беремо чашку, квіти висипаємо у чашу та заливаємо кип'ятком.
  2. Чашку накриваємо посудом для заварки. Чекаємо 15 хвилин. 
  3. Після того, як квітки стали чаєм, процідіть чай від квітів та пийте.

Липовий чай можна вживати кожного дня, зранку, у день та перед сном.