• Головна
  • Рецепти
  • Закарпатські сирні гомбовці: солодкий та поживний сніданок

Закарпатські сирні гомбовці: солодкий та поживний сніданок

Гомбовці є альтернативою класичним сирникам

Гомбовці — це старовинний десерт з сиру та начинкою угорського походження, яким частують на Закарпатті. Варіантів їх приготування немало. 

Гомбовці готують з картопляного або сирного тіста, у тісто можуть додавати дріжджі або манку, а у середину кульок кладуть свіжі фрукти або варення, варять на пару або просто у воді, як вареники. Сьогодні пропонуємо приготувати сирні гомбовці з малиною.

Приготування

У миску насипаємо 900 г жирного сиру (10%), добре перетираємо його за допомогою сита або просто вилкою чи руками.

До сиру додаємо 100 г манки, 3 яйця, 50 г цукру, гарно перемішуємо, якщо сир дуже вологий, можна ще додати 1-2 столові ложки манки. Даємо тісту настоятися хвилин 15-20 хвилин, щоби манка трохи набухла.

Тим часом підготуємо паніровку. Візьмемо перетерті сухарики без спецій, додамо цукор та корицю, перемішаємо. Цукор та корицю беремо до смаку. Паніровка готова.

Гомбовці. Фото з відкритих джерел

Готуємо соус

Беремо 200 г вершків жирністю 15%, додаємо 50 г цукрової пудри, збиваємо міксером, потім додаємо 200 г жирної сметани, збиваємо. Соус готовий.

На плиті нагріваємо воду до кипіння, у якій варитимемо гомбовці. 

Формуємо кульки таким чином: приблизно 1 столову ложку тіста викладаємо на долоню, робимо коржик, на середину покладемо декілька ягід малини та робимо кульку.

Готові кульки кидати в окроп, коли гомбовці піднялися на поверхню води — вони вже готові. Готові гамбовці викладаємо на пергамент для зручності, та по одному обвалюємо у солодкій паніровці.

Подаємо на подушці з соусом.

 Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про те, як приготувати печені яблука.