Східні солодощі: класична хрустка пахлава з тіста філо

Рецепт не є складним, як здається на перший погляд

У холодні лютневі вечори, після напруженого робочого дня, хочеться чогось смачненького до кави або чаю. Пропонуємо зробити найпростіший рецепт вишуканого східного десерту — пахлави турецької.

Оскільки більшість рецептів східних солодощів поливають сиропом, тож починаємо приготування саме з нього.

Інгредієнти для сиропу:

  • 700 мл води;
  • 700 грамів цукру;
  • сік 1/2 лимону.

Приготування: Скласти всі інгредієнти до сотейника, дати закипіти та проварити на невеликому вогні до золотавого кольору шампанського.

Наступний крок — приготування начинки: 350 грамів волоських горіхів треба подрібнити будь-яким доступним способом в залежності від бажаного вами розміру фракцій.

Можна подрібнити горіхи за допомогою блендеру, але не дуже дрібно, або склавши у щільний пакет, побити качалкою. Тепер розтопимо 350 грамів вершкового масла для змащування шарів пахлави. Його потрібно використати теплим, але не гарячим.

Починаємо формувати пахлаву

Формуємо пахлаву у деко з невисокими бортами, виславши його одним великим листом пергаменту. Для цього беремо 1 кілограм тіста філо. Його можна придбати у звичайному продуктовому магазині.

Розмір листків тіста нас не цікавить, бо розстилатимемо шари таким чином, щоби вся ширина та довжина дека була повністю заповнена. Складаємо по 2 листи тіста у деко, не залишаючи бортиків та рясно змащуючи кожні 2 шари розтопленим вершковим маслом. Таким чином складаємо першу половину тіста.

Далі змащуємо маслом та викладаємо подрібнені волоські горішки, рівномірно їх розрівнявши. На горіховий шар продовжуємо викладати другу половину тіста по 2 листи, змащуючи їх маслом. Добре промазуємо краї тіста.

Тепер обережно викладаємо нашу заготовку разом із пергаментом на стіл для нарізання. Дуже гострим ножем акуратно нарізаємо пахлаву на квадратики чи ромбики, залежно від вашого бажання. Якщо тісто у процесі нарізання зсовується, повертаємо його на місце. Нарізану пахлаву обережно переносимо разом з пергаментом на деко.

Змащуємо вершковим маслом та ставимо в духову шафу при температурі 180 градусів приблизно на 35-40 хвилин, залежно від вашої духовки.

Готову пахлаву одразу після випікання поступово поливаємо раніше приготованим сиропом і залишаємо на деко до повного вистигання. Якщо ви хочете щоби пахлава була не дуже хрусткою, тоді поливайте її гарячим сиропом більше.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, як приготувати млинцевий пиріг з куркою та грибами.