Популярні паркани для заміських будинків: від деревини до металу

Важко уявити приватний будинок без паркану, який розмежовує території, зменшує шум із вулиці, захищає від зловмисників і небажаної уваги сусідів. До того ж стильне огородження органічно доповнює антураж прибудинкової ділянки. Залежно від місця розташування, воно буде відрізнятися за матеріалами, конструкцією, висотою, дизайном, способом виготовлення і монтажу.

Параметри вибору заміських парканів

На вибір власників впливає багато критеріїв — від матеріалів до прийнятного бюджету. Наприклад, практичні паркани металеві відрізняються оптимальним співвідношенням вартості та технічних характеристик. Аби огородження довго служили й надійно захищали, треба враховувати такі фактори:

  • місце проживання — населеність і рівень безпеки локації впливають на вибір висоти та міцності елементів;
  • параметри ділянки — конфігурація огорожі залежатиме від розмірів і форми території;
  • дизайн будівель — паркан має доповнювати загальну концепцію та пасувати до екстер’єру будинку;
  • особливості ландшафту — нерівності рельєфу (пагорби та яри), великі пні, а також ґрунтові води ускладнюють монтаж;
  • геометрія будинку — огорожа має відповідати пропорціям будинку та не перевищувати першого поверху.

Для облаштування заміських територій перевагу віддають дерев’яним, металевим і бетонним виробам.

Різновиди та їхні особливості

Паркани бувають різні. Вони виглядають монолітною стіною та виконують декоративну функцію, частково відкривають чи щільно закривають огляд, зливаються з довкіллям, або навпаки — привертають увагу. Кожен різновид має свої особливості, переваги та недоліки. Перше, на що звертають увагу, — матеріали, з яких зроблено паркан.

Дерев’яні — класична натуральність

Часто власники приватних будинків встановлюють дерев'яні огорожі, адже вони легко монтуються та мають натуральний вигляд. Додаткові переваги матеріалу — екологічність і приємна текстура. Паркани пасують до альтанок і споруджень у класичному стилі. Але деревина не відрізняється особливою міцністю, псується від опадів, плісняви та шкідників, тому потребує регулярного догляду: фарбування та обробки антисептиком.

Металеві — міцність і довговічність

Огородження з металу — найбільш поширені та популярні конструкції. Зручні секції та штахети створюють напіввідкриту або повністю закриту площину, яка розділяється акуратними стовпчиками. Ця категорія ергономічна, надійна, довговічна та поділяється на декілька видів:

  • сітка (рабиця або пласка рулонна);
  • ковані вироби;
  • профнастил (з двостороннім покриттям і оцинкований);
  • штахети (аркові та рівні);
  • готові секції (глухі та типу «жалюзі»).

Продукція компанії «Стрийко» виготовляється з міцної оцинкованої сталі провідних виробників, тому відповідає всім естетичним і технологічним вимогам.

Бетонні паркани

Вироби з бетону стійкі до зносу та надійно забезпечують захист і приватність. Виробники пропонують готові секції, а власникам залишається експериментувати з дизайном, обираючи фактуру цегли, каменю або сланцю. До мінусів відносять важкість конструкцій, що суттєво ускладнює монтаж.

Незалежно від виду обраної огорожі, її встановлення краще довірити фахівцям, які гарантують якість і оперативність будівельних робіт.