• Головна
  • Новини
  • У Любліні відкрили пам'ятник українському священнику Омеляну Ковчу

У Любліні відкрили пам'ятник українському священнику Омеляну Ковчу

Створений монумент на благодійні внески та кошти меценатів.

Поруч з концтабором Майданек, у польському місті Люблін, встановили пам’ятник українському священнику Омеляну Ковчу. Його ще називають «парохом концтабору Майданек».

Гранітний монумент видатному українському гуманісту, блаженному священномученику отцю Омеляну Ковчу, встановили на Дорозі мучеників Майданека у Любліні.

Рішення про спорудження пам'ятника підтримала у 2018 році Рада польського міста Люблін. Над проєктом працювали скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко.

Фото: Lviv.Media

Створений монумент на благодійні внески та кошти меценатів. Опікувалися цією справою український Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Омеляна Ковча, Фундація «Гуманітарні ініціативи» та польська Фундація духовної культури пограниччя.

Фото: Lviv.Media

«Блаженний Омелян Ковч став прикладом великої віри у місці, де віру можна легко втратити. Його постать об’єднала кілька народів у ті жахливі часи і слугує прикладом нам і зараз. Цей пам'ятник - це послання, нагадування для майбутніх поколінь, аби подібне більше ніколи не повторилося», - наголосив меценат Зіновій Козицький.

Фото: Lviv.Media

У заході взяли участь Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та український дипломат Андрій Дещиця. Зокрема міністр зазначив, що вшанування Омеляна Ковча – це вшанування спільної історії.

«Ковч - особлива постать. Людина, яка не лише рятувала євреїв від Голокосту, а й пішла за своєю паствою у концтабір, тому що Бог потрібен усім, хто страждає, незалежно від національності та віросповідання. Людина, яка відкрито наважилася стати на захист євреїв у листі до Гітлера», - наголосив Дмитро Кулеба.

Він також зачитав вітальне слово від президента України Володимира Зеленського.

Дмитро Кулеба. Фото: Lviv.Media

Символічне покриття із пам’ятника зірвали чотири "в’язні концтабору", під час урочистого відкриття.

«Це важлива мить для народів України і Польщі, важлива для кожного, хто хоче пам’ятати. Він особливо символічна постать, бо був заарештований за допомогу іншим людям», – зазначив президент Любліна Кшиштоф Жук.

Як зазначив президент Любліна Кшиштоф Жук, також місто назвало одну з вулиць іменем Ковча.

«На духовній мапі Європи постає ще один знак. Не коритися злу і захищати правду - послання Омеляна Ковча людству. Наша співпраця із громадою міста Любліна над вшануванням подвигу отця Ковча набуває особливого значення сьогодні, коли Україна продовжує боротьбу проти російської агресії», - підкреслив Іван Васюник, Голова Комітету із вшанування отця Омеляна Ковча.

Фото: Lviv.Media

Під час урочистостей відбулось дев’яте вручення Міжнародної відзнаки Блаженного Священномученика Омеляна Ковча за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примирення і порозуміння між народами.

Фото: Lviv.Media

«2021 року Комітет визначив лауреатами польську режисерку Аґнєшку Голланд, українського режисера та політв’язня Олега Сєнцова, американського дипломата і державного діяча Деніела Фріда та об’єднану Ініціативу «Пласту» та «Харцежів» «Płomień Braterstwa – Полум’я Братерства», — розповів голова Комітету із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник.

Омелян (Еміліан) Ковч був священномучеником УГКЦ, праведником України. Будучи капеланом в Українській галицькій армії завжди перебував із вояками на передовій. На парафіях, де він служив, одразу брався за організацію громадського та культурного життя парафіян. Проводив прощі та євхаристійні здвиги (собори) навіть у час радянської окупації. Також він неодноразово переслідувався польською, радянською і нацистською владами.

Помер 25 березня 1944 року у німецькому концтаборі Майданек. У концтаборі він займався не лише душпастирською діяльністю, але й важко працював фізично. Через невідповідні умови існування, загострилися його проблеми зі шлунком, серцева недостатність.

Після смерті о. Омеляна його тіло було спалене у одному з крематоріїв концтабору.