• Головна
  • Новини
  • Польські перевізники припинили протести на кордоні з Україною

Польські перевізники припинили протести на кордоні з Україною

Польські перевізники припинили протести на кордоні. Митні та прикордонні служби у Дорогуську в посиленому режимі оформляють вантажівки на в’їзд та виїзд із Польщі.

Про це повідомив посол України в Польщі Василь Зварич.

Він розповів, що станом на сьогодні, згідно з двостороннім меморандумом, мінімальний показник пропуску вантажівок становить 300 автомобілів за зміну, яка триває 12 годин. Утім планується ці ліміти максимально збільшити.

“Від польської сторони є прохання: щоб українські перевізники подбали про належну підготовку супровідної документації на вантаж і наявність у водіїв повного комплекту необхідних для виїзду за кордон документів. В той же час польські ветеринарні та фітосанітарні служби отримали наказ перейти в режим цілодобової служби”, — пояснив Зварич.

Польські прикордонники і посол України в Польщі. Фото Василя Зварича

Порожні вантажівки, які прямують з України в Польщу, скеровуються українськими прикордонниками на пункт пропуску “Устилуг — Зосін”, де їх почали оформляти на виїзд з України. Це повинно розвантажити черги в пунктах пропуску з українського боку. Для цієї категорії транспорту виділено окрему смугу, механізм пропуску постійно вдосконалюється. Порожні вантажівки запускаються також на інші вільні смуги для пришвидшення оформлення.

Вантажівка на польському кордоні. Фото Василя Зварича

“Важливо, що є обопільна політична воля і бажання вирішувати проблему разом. Працюємо спільно далі, щоб черги на кордоні ставали щоразу менші”, — наголосив посол України у Польщі.

Нагадаємо, польські перевізники перекрили дорогу до пункту пропуску “Дорогуськ — Ягодин”, що на кордоні з Україною. Вони вимагають пришвидшити перевірку водіїв, які з України повертаються до Польщі.

Загалом на українсько-польському кордоні невпинно зростає кількість вантажівок. Така ситуація на кордонах спричинена низькою пропускною здатністю митниці з польської сторони.

Додамо, Україна та Польща домовилися відкрити ще один пункт пропуску на кордоні для водіїв порожніх вантажівок. Відтепер вони зможуть виїхати через пункт “Устилуг — Зосін”.