• Головна
  • Новини
  • Обшуки у волонтерів: у Нацполіції дали роз'яснення щодо ситуації зі Святославом Літинським

Обшуки у волонтерів: у Нацполіції дали роз'яснення щодо ситуації зі Святославом Літинським

Відреагував на цю справу й президент Володимир Зеленський

Волонтери, які чесно та самовіддано підтримують і рятують потребуючих, заслуговують великої поваги та честі. Але авторитет волонтерів використовують шахраї, які привласнюють благодійні внески чи розпродують гуманітарну допомогу. Така ситуація сталася з ГО “Незалежні”, керівником якої є Святослав Літинський. Двоє чоловіків використали організацію, щоб заробити гроші.

Про це повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

Він уточнив, що найпоширеніша схема, яку використовують псевдоволонтери, полягає саме у продажі гуманітарної допомоги.

“Один із таких кричущих фактів ми задокументували нещодавно. Військовий у пошуках авто для бойових побратимів натрапив на оголошення благодійного фонду. Однак, як виявилося, за автомобілі потрібно було заплатити — 5500 євро за дві автівки. А от у акті приймання-передачі військовій частині про вартість не можна було згадувати — продавці наполягали писати виключно “безоплатна гуманітарна допомога””, — сказав Клименко.

Як встановили поліцейські, таку схему заробітку використали двоє чоловіків, які прикривалися різними благодійними громадськими організаціями. Серед них — ГО “Незалежні”, керівником якої є Святослав Літинський. Зазначається, що він є свідком у цьому кримінальному провадженні.

“Один із фігурантів, надаючи документи від ГО “Незалежні”, домовлявся із благодійниками про закупку авто за кордоном  для потреб військових. Коли автівки доїжджали до кордону з Україною, псевдоволонтери розмитнювали їх через інші благодійні фонди, вказуючи, що ці машини будуть передані в дар військовим частинам ЗСУ”, — поінформував голова Нацполіції.

Поліцейські в межах кримінального провадження провели обшуки в організаціях, фондах та у помешканнях підозрюваних осіб. Наразі слідчі викликали двох осіб для вручення їм повідомлення про підозру за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги.

Відреагував на цю справу й президент Володимир Зеленський. Сьогодні, 10 вересня, він провів зустріч з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським і головою Національної поліції Ігорем Клименком.

“Заробляти на наших захисниках — неприпустимо. Це злочин не лише з погляду закону, а й з погляду людської совісті. Шахраї та злодії не можуть бути волонтерами”, — наголосив Зеленський.

Додамо, що з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Нацполіція зареєструвала 404 випадки недобросовісного волонтерства. 79 осіб вже отримали підозри в межах цих кримінальних проваджень.

Нагадаємо, вранці 8 вересня київські правоохоронці провели обшук у помешканні львівського волонтера Святослава Літинського. Він фігурує у справі щодо незаконних продажів автомобілів, які призначались для українських військових. Під час обшуку дружині Святослава Ярославі стало зле. На місце приїхали медики, які госпіталізували жінку до медзакладу.