• Головна
  • Новини
  • На Запорізькій АЕС відключили четвертий енергоблок через обстріли росіян, є серйозні ризики

На Запорізькій АЕС відключили четвертий енергоблок через обстріли росіян, є серйозні ризики

У найгіршому випадку здійснити евакуацію буде неможливо

Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Дві лінії електропередачі пошкоджені, а четвертий енергоблок відключили від мережі.

Про це повідомляє Енергоатом та голова Запорізької ОВА Олександр Старух, передає кореспондент "Укрінформ".

Подвійний обстріл ЗАЕС російськими військами з РСЗВ протягом одного дня, 5 серпня, спричинив серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека.

Український персонал станції продовжує працювати та докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

"Небезпеки великої поки немає, але мушу констатувати, що всі наші плани щодо евакуації — а на випадок аварій на АЕС у нас в країні опрацьовані в кожному регіоні, особливо там, де є атомні станції, евакуаційні заходи — в таких умовах, як сьогодні, ці заходи майже неможливо здійснити", — сказав Старух.

Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України.

"Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу Росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу", — наголошує Енергоатом.

Нагадаємо, 5 серпня три “прильоти” російських ракет зафіксовані на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, де розміщений ядерний реактор.