Верховна Рада призначила нового Генпрокурора України

Ним став депутат від "Слуги Народу" Андрій Костін

27 липня Верховна Рада підтримала призначення нардепа від "Слуги Народу" Андрія Костіна Генпрокурором України. "За" проголосували 299 депутатів.

Про це повідомила речниця фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді Юлія Палійчук.

Андрій Костін. Фото з відкритих джерел

"Народного депутата від "Слуги Народу" Андрія Костіна призначено новим Генеральним прокурором України. Відповідне рішення було підтримано майже конституційною більшістю голосів — "за" проголосувало 299 народних обранців", — йдеться у повідомленні.

Раніше цього ж дня Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності на своєму засіданні підтримав постанову про надання згоди на призначення Президентом України Костіна на посаду Генпрокурора України. “За” проголосували 17 членів комісії, натомість утримався лише один.

Додамо, Андрій Костін у 2010 був обраний депутатом Одеської міської ради від партії "Фронт змін", у 2019 році — депутатом Верховної ради від "Слуги Народу". Костін подавався на главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Утім, він вибув із конкурсу на етапі перевірки на доброчесність.

Як голова комітету з правової політики, Костін відповідальний у парламенті за судову реформу. Проте саме в період його керівництва комітетом належна судова реформа блокувалася, а необхідні законодавчі зміни та пропозиції спотворювалися, зазначає рух "Чесно". Зокрема, зупинився процес перезапуску ВККС, через що Україні бракує вже близько 2000 суддів.

Нагадаємо, 19 липня президент України офіційно звільнив Ірину Венедіктову з посади Генерального прокурора України, яку вона обіймала з березня 2020 року.