• Головна
  • Новини
  • "Знак вдячності": законопроєкт про особливий статус поляків внесли до ВРУ

"Знак вдячності": законопроєкт про особливий статус поляків внесли до ВРУ

Законопроєкт до парламенту вніс президент України Володимир Зеленський

Текст законопроєкту про особливий статус для громадян Польщі 11 липня вніс до українського парламенту президент Володимир Зеленський. Глава держави визначив законопроєкт як невідкладний.

Про це стало відомо з офіційного сайту Верховної Ради України.

Як повідомляють в Офісі Президента, президент Володимир Зеленський пропонує парламенту ухвалити документ "на знак подяки польському народові за солідарність і підтримку України в умовах повномасштабної збройної агресії Росії та з урахуванням принципу взаємності".

Згідно із законопроєктом, на території України польські громадяни матимуть права та привілеї, аналогічні до тих, що встановлені для українців в ухваленому 12 березня 2022 року польському законі "Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни".

[caption id="attachment_40156" align="aligncenter" width="1024"] Фото ілюстративне
Джерело: 5-й канал[/caption]

У законопроєкті йдеться про надання громадянам Польщі та членам їхніх родин можливості легального перебування на території України протягом 18 місяців з дати ухвалення закону. Також для громадян союзної держави передбачається право на працевлаштування, здійснення господарської діяльності, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством.

Нагадаємо, за словами міністра освіти і науки Польщі Пшемислава Чарнека, в наступному навчальному році в польських школах очікують ще 200 тисяч українських дітей.