• Головна
  • Новини
  • Понад тисяча українців готові прихистити дітей, які залишилися без сім'ї через війну

Понад тисяча українців готові прихистити дітей, які залишилися без сім'ї через війну

Від березня до кінця червня понад 21 тисяча громадян заявили про готовність надати прихисток дітям

Понад тисячу українців пройшли всі етапи відбору та спеціальне навчання у межах програми "Дитина не сама".  Навчання потрібне для того, щоб бути готовими прийняти у свої сім’ї дітей, які під час війни з різних причин залишилися без піклування дорослих.

Про це інформують на сайті Президента України.

Загальнонаціональну програму "Дитина не сама" ініціювала радник – уповноважена Глави держави з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук. А реалізував Офіс Президента спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерством соціальної політики України.

Загалом від старту проекту в березні й до кінця червня понад 21 тисяча громадян заявили через Telegram-бот @dytyna_ne_sama_bot про готовність надати прихисток дітям.

"Така велика кількість охочих прихистити дитину справді вражає. Вона дає надію й на те, що ми зможемо подолати сирітство в Україні. Це важливий крок до суспільного розуміння, що дитина має зростати в сім'ї, а не в інституції", – зазначила Дар’я Герасимчук.

За її словами, до тих родин, які виявили бажання прийняти дитину, але з якими поки що не контактували, звертатимуться, коли виникне необхідність тимчасового влаштування дитини.

"Зокрема, йдеться про влаштування понад 90 тисяч тих дітей, які й до війни перебували в інституційних формах виховання", – розповіла радник Глави держави.

Згідно з умовами тимчасового влаштування, дитина може залишатися в родині до закінчення воєнного стану або до моменту, коли знайдуться її родичі чи батьки. Якщо ж так сталося, що рідних у дитини немає, саме ця родина отримує першочергове право на усиновлення чи опіку.

За кожною дитиною, яку тимчасово влаштували в родину, буде закріплений соціальний працівник. Його завдання – переконатися, що дотримані інтереси дитини, а також надавати необхідну підтримку та консультації родині.

Додамо, програма "Дитина не сама" триватиме – нові сесії для навчання відібраних сімей заплановані в липні. У межах програми партнери також запустили сайт, присвячений захисту прав дітей під час війни. Тут можна дізнатися, як допомогти дитині, яка втратила батьків, потребує прихистку або зазнала психологічних травм.

Нагадаємо, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів через війну 345 дітей загинуло та понад 644 поранено.