• Головна
  • Новини
  • Генштаб обмежив пересування призовників територією України

Генштаб обмежив пересування призовників територією України

Нова норма стосується громадян, які перебувають на військовому обліку в ТЦК та СП

В Україні обмежили пересування по території держави для військовозобов'язаних осіб. Відтепер для виїзду за межі пункту проживання чи перебування військовозобов'язані та резервісти мають отримати дозвіл керівника місцевого військкомату.

Про це повідомили в Генеральному штабі Збройних сил України.

У керівному органі ЗСУ нагадали, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки згідно з українським законодавством.

"Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії субʼєкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у звʼязку зі службовою чи особистою необхідністю", — зазначають у Генштабі.

Фото: ДПСУ

Як повідомляють у Запорізькій ОВА, дозвіл для пересування потрібен таким категоріям громадян:

  • призовникам, які мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу, терміном до одного року, але не пізніше дати закінчення відстрочки;
  • особам призовного віку, за наявності поважних причин (хвороба або смерть рідних тощо), строком до 30 діб;
  • військовозобов'язаним та резервістам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (повний перелік визначено у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"), на строк до одного року, за наявності підтверджуючих документів, але не пізніше дати закінчення права на відстрочку;
  • військовозобов'язаним і резервістам, які були заброньовані на період мобілізації та у воєнний час, на строк до 30 діб, але не пізніше дати закінчення строку дії свідоцтва про відстрочення від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або дати, зазначеної на витягу з наказу Міністерства економіки України щодо бронювання;
  • в окремих випадках, за рішенням керівника центру комплектування іншим військовозобов'язаним та резервістам за наявності інших поважних причин із поданням ними відповідних документів на строк до 30 діб.

У своєму телеграмі народний депутат від фракції "Слуга Народу" Олександр Федієнко оприлюднив лист-роз'яснення щодо встановленого обмеження від Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного.

Нагадаємо, за словами речника Міністерства оборони, мобілізація в Україні триватиме безстроково, доки не будуть повністю укомплектовані всі підрозділи.