• Головна
  • Новини
  • Україна вперше отримала препарат Spinraza для лікування дітей зі СМА

Україна вперше отримала препарат Spinraza для лікування дітей зі СМА

Препарат називають "найдорожчою ін’єкцією" у світі

Міністерство охорони здоров’я України вперше отримало препарат Spinraza — рідкісні ліки для дітей зі спінальною м’язовою атрофією (СМА). Препарат називають "найдорожчою ін’єкцією" у світі, оскільки один його флакон коштує понад 100 000 доларів.

Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

Фото: Pexels

Понад 150 флаконів ліків "Spinraza" отримали 13 лікарень. Як розповіла заступниця міністра охорони здоров‘я Марія Карчевич, українські лікарні вперше безоплатно отримують ці ліки для дітей з рідкісною хворобою.

"Сьогодні, без перебільшення, важливий день в історії української медицини. Ми не просто отримали дороговартісні ліки, яких ніколи раніше не було в Україні. Ми отримали найцінніше — можливість зберегти життя дітей, які страждають на рідкісні орфанні захворювання. Ми дякуємо донорам, які подарували для наших дітей цей шанс на життя", — сказала заступниця міністра.

Додамо, за інформацією МОЗ, зараз в Україні понад 200 дітей мають підтверджений діагноз СМА.

Довідка. Спінальна м’язова атрофія (СМА) — це рідкісне генетичне захворювання, що призводить до поступової м’язової атрофії та слабкості. СМА є найбільш поширеною генетичною причиною смерті дітей. За статистикою, ця хвороба вражає одного-двох немовлят з 10 тисяч новонароджених.

Донедавна вважалося, що СМА — невиліковна. Але за останні 5 років у світі з’явилися три препарати, які можуть зупинити хворобу. Йдеться про "Zolgensma", "Evrysdi" і "Spinraza". Перші ліки вводяться до 2-річного віку і зупиняють хворобу назавжди, два інші препарати потрібно застосовувати протягом усього життя.