• Головна
  • Новини
  • Чи нападе Білорусь на Україну: прогнози експертів і чи є ризик для Львівщини

Чи нападе Білорусь на Україну: прогнози експертів і чи є ризик для Львівщини

Про кількість білоруських військ та ймовірні напрямки наступу

У Білорусі на прикордонних з Україною територіях триває перевірка бойової готовності збройних сил.

За інформацією Генштабу ЗСУ, від 28 червня до 16 липня у Гомельській області запланували військові збори з військовозобов’язаними, на яких відпрацюють формування окремих стрілецьких батальйонів територіальних військ, проведення бойового злагодження, а також організацію охорони та оборони об’єктів.

Крім того, зберігається загроза авіаційних та ракетних ударів по об’єктах на території України з території Білорусі.

Як приклад військової активності на території Білорусі, телеграм-канал "Беларускі Гаюн" у зведенні за 28 червня опублікував одразу 19 випадків активності білоруських сил, зокрема й російських військ.

Зважаючи на напруженість ситуації, військовий експерт Олег Жданов у коментарі "ТСН" оцінив ризики наступу білоруської армії з території РБ.

Ризики

Жданов вважає, що, на жаль, такі ризики є, і вони поступово зростають.

"Армія Білорусі проводить заходи щодо підготовки до бойового застосування. Є і заходи, які підкреслюють те, що наступу з Білорусі не буде, але я би зараз сказав, що ситуація "50 на 50", — сказав Олег Жданов.

Так само вважає і інший військовий експерт Сергій Грабський. Він в коментарі телеканалу Freedom підтверджує, що білоруси нарощують сили та ресурси, розгортають в певних районах пускові установки, системи ППО, перекидають авіацію, проводять військові навчання.

"Так, загроза є, і вона зростає. Але казати, що вона неминуча, принаймні з точки зору сухопутного вторгнення, поки що рано", — каже Сергій Грабський.

Жданов пояснює, що Путін тисне на Лукашенка і важелів у нього достатньо. Білоруський диктатор намагається уникнути цієї участі і не хоче віддавати наказу наступати, намагається відкупитися зброєю, яку передає Росії. Але, на думку Жданова, довго він так не протримається.

Сергій Грабський додає, що важлива причина небажання Лукашенка відправляти на війну в Україну своїх "вірних захисників" — страх залишитися сам на сам з розгніваним народом без підтримки силовиків.

Кількість військ

Білорусь може виставити 20-25 батальйонно-тактичних груп. Якщо вони дійсно розгорнули свою армію до 80 тисяч, як про це заявляв самопроголошений президент Білорусі, то тоді кількість батальйонно-тактичних груп може бути збільшена принаймні вдвічі — до 40-45.

"Білоруська армія не має бойового досвіду, ніде ніколи не воювала. Але оснащення у них приблизно таке ж, як і в російській армії, в чомусь, можливо, навіть краще. Там є певні зразки озброєнь, які не має Росія", — каже Жданов.

Сергій Грабський ж вважає, що тієї кількості військ, яку ми бачимо, тобто до семи батальйонно-тактичних груп, які розгорнуті на нашому напрямку, недостатньо для широкомасштабного вторгнення. Але ситуація може змінитися дуже швидко, якщо туди перекинуть російські війська.

Які області під загрозою нападу

Першочергово під загрозою будуть північно-західні області України. Навряд такими силами можна буде знову здійснювати похід на Київ. Тим паче у ЗСУ вже є досвід оборони столиці, і кордон добре укріплюється як оборонний рубіж.

На північному заході також укріплюються кордони, але там Україна ще не воювала, тому білоруська армія може спробувати його атакувати.

Сергій Грабський пояснює, що на території Волинської, Рівненської та Житомирської області пролягає важлива лінія комунікацій Ковель - Сарни - Коростень, яка може стати об'єктом особливої уваги для ворога.

Як готуються Волинь та Львівщина

За словами Андрія Годика, заступника голови Львівської ОВА, усі сили Львівщини готуються до будь-яких проявів агресії з боку Білорусі.

“Наші завдання дуже прості, але вимагають кропіткої роботи. Передусім, це злагодження всіх сил і засобів, як правоохоронного блоку, так і військових, щодо координації планів відсічі агресії з Білорусі. Також це налагодження взаємодії з сусідніми областями, зокрема, з Волинською областю в частині скоординованих дій”, — розповів Андрій Годик.

Так, у Львівській області триває спорудження додаткових оборонних та інженерних мереж. Також Годик зазначив, що необхідно бути готовими до посилення ракетних ударів та авіаударів з північного напрямку.

Експерт Сергій Грабський додає, що ситуація зараз дуже відрізняється від тієї, яка була наприкінці лютого, адже тоді таки був ефект несподіванки, а зараз Україна ретельно готується оборонятися від ворога.

Позиція Зеленського і Тихановської

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна буде захищатися з будь-яких напрямків і з будь-якої зброї. Водночас він закликав білорусів зробити все можливе, аби наступ з Білорусі не почався.

"Білоруси, вас втягують у війну. І навіть активніше, ніж це було в лютому та у весняні місяці. У Кремлі за вас вже все вирішили. Ваші життя для них нічого не вартують. Але ви не раби. І не гарматне м'ясо. Ви не повинні вмирати. І ви в силі не дати нікому вирішувати за вас", — сказав Зеленський.

Український президент додав, що знає, що народ Білорусі підтримує Україну і виступає проти війни, в той час як російське керівництво хоче посіяти ненависть між нашими народами.

"Від простих людей Білорусі зараз залежить багато чого. Ваші життя належать вам і тільки вам, а не комусь в Кремлі", — додав Зеленський.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська підтвердила основні тези звернення Зеленського до білоруського народу.

"Від імені білорусів я не перестану висловлювати повагу за те, як український народ бореться за свою країну, за весь наш регіон та усю Європу. Це не означає, що ми не відчуваємо особистий біль за Київ, Харків, Кременчук. Ми з вами знаємо, що без вільної України не може бути вільної Білорусі. А без вільної Білорусі не може бути безпеки в Україні та регіоні", — сказала Тихановська.

За її словами, білоруси розуміють, які два диктатори стоять за тим, що з білоруської території на Україну знову летять російські ракети. Важливо, щоб білоруський та український народи у цей страшний час зберігали єдність. Білоруси у всьому світі роблять усе можливе, щоб боронити незалежність і суверенітет наших країн.