Поляки збирають гроші на "Байрактари" для ЗСУ

Збір на суму в понад 1 млн доларів започаткував журналіст Славомір Сераковський

Після зборів коштів на купівлю ударних дронів "Bayraktar" для ЗСУ, які успішно відбулись в Литві та Україні, свій збір для придбання бойових безпілотників організували громадяни Польщі.

Збір для купівлі "Байрактарів" для українських захисників на польській краудфандинговій платформі Zrzutka.pl організував журналіст Славомір Сераковський.

“Литовці вмить зібрали кошти і компанія, яка виробляє Bayraktars, вирішила подарувати один Україні, а зібрані гроші використати для допомоги населенню. Пізніше те саме повторилося з наступними трьома! Тепер настала наша черга”, - зазначив журналіст та закликав поляків не бути пасивними спостерігачами того, як рашисти вбивають українців.

Славомір хоче зібрати 4,5 мільйона злотих, що за поточним курсом становить трохи більше, ніж 1 млн доларів.

[caption id="attachment_37645" align="aligncenter" width="1024"] Байрактар ТБ2 Військово-Морських сил України
Фото: Армія Інформ[/caption]

Довідка: Bayraktar TB2 -  турецький ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотний літальний апарат з великою тривалістю польоту. Може нести авіаційні бомби та протитанкові керовані ракети. Успішно використовувався турецькими силами у конфліктах у Сирії та Лівії, а також показав високою ефективність у другій Карабаській війні, де перебував на озброєнні азербайджанської армії.

Нагадаємо, наприкінці травня сотні звичайних литовців скинулись грошима, аби придбати бойовий ударний дрон “Bayraktar” для потреб Сил Оборони України. За 3,5 дні збір у 5 млн євро був закритий. Проте компанія-виробник ударних безпілотників погодилась передати їх для ЗСУ безоплатно, а на зібрані кошти Литва придбала боєприпаси для дронів.

У червні збір коштів на купівлю трьох ударних дронів "Байрактар" оголосив відомий український волонтер та шоумен Сергій Притула. За три дні українці зібрали понад 600 млн гривень, проте і цього разу турецька компанія Baykar Makina, яка виробляє ударні безпілотники, вирішила передати їх Силам Оборони України безоплатно.

За словами міністра оборони Олексія Рєзнікова, Україна законтрактувала майже всі потужності виробника “Байрактарів”. Найближчим часом завод Baykar буде зосереджений тільки на замовленнях для нашої країни. З 24-го лютого ЗСУ отримали близько 50 ударних дронів.