Окупанти планують відновити роботу Азовсталі

Таку заяву зробив російський віцепрем'єр-міністр марат хуснуллін

Зруйнований російськими військами завод "Азовсталь", який був останнім бастіоном українських воїнів під час оборони Маріуполя, окупанти планують повернути до роботи.

Як повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, таку заяву зробив віцепрем'єр-міністр російського уряду Марат Хуснуллін.

"А шо, курортна зона, парк розваг і оце все від Пушиліна вже все? Знов обман?", - іронізує Андрющенко над суперечливими заявами окупантів.

Фото: Reuters

Хронологія оборони Маріуполя

Нагадаємо, як повідомляло Lviv.Media, український гурт Kalush Orchestra, який цьогоріч виграв Євробачення з рекордною кількістю голосів глядачів, зі сцени міжнародного пісенного конкурсу закликав весь цивілізований світ врятувати захисників Маріуполя, які тримали оборону на руїнах заводу “Азовсталь”. Вже на ранок у “відповідь” на це росіяни застосували проти оборонців “Азовсталі” заборонені міжнародними конвенціями фосфорні боєприпаси.

Від початку повномасштабного вторгнення росії Маріуполь перебуває під обстрілами, а з кінця лютого місто опинилось в оточенні російських військ. Попри значні втрати, яких завдав загарбникам полк “Азов” та інші підрозділи, що боронять Маріуполь, ворогу вдалось увійти на територію міста. застосувавши безпрецедентні вогневі засоби. За даними міської ради Маріуполя, кількість загиблих містян  перевищила 20 тисяч мешканців. Це стало наслідком прицільних обстрілів з важкої зброї житлових кварталів та об’єктів цивільної інфраструктури, а також воєнних злочинів росіян.

Після тривалих переговорів 1 травня розпочалась евакуація цивільних з території заводу “Азовсталь”, який став останнім бастіоном оборони Маріуполя. 3 травня загарбники продовжили штурм, застосувавши надпотужні авіабомби по території комбінату, де в укриттях ховається цивільне населення.

4 травня командир полку “Азов” підтвердив інформацію про те, що російські війська увійшли на територію “Азовсталі”. Вчора, 5 травня, бійці “Азову” звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням евакуювати цивільних та поранених військових з “Азовсталі”.

На ранок 6 травня з території комбінату вдалось евакуювати близько 500 цивільних, про що повідомив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Водночас українські захисники, з поміж яких чимало поранених, продовжують перебувати на території комбінату.

За даними полку “Азов”, станом на 14 травня лише бійці полку спецпризначення під час оборони Маріуполя знищили понад 6 тисяч російських військових, 78 танків та понад 1000 одиниць іншої бронетехніки. Зауважимо, що окрім азовців оборону у Маріуполі продовжують тримати морські піхотинці, бійці Нацгвардії та прикордонної служби, а також інших українських силових структур та підрозділів.

Зрештою, виконуючи наказ командування зберегти життя гарнізон Азовсталі опинився в полоні у окупантів.  6 червня, росія почала передавати тіла українських бійців, загиблих на металургійному заводі “Азовсталь”. Ще раніше, президент Володимир Зеленський підтвердив, що в руках росіян перебувають понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”. Їхнім визволенням займається ГУР Міноборони.