В Україні запустили "Карту Руйнувань"

ГО "Антикорупційний штаб" запустила діджитал-платформу, яка фіксує наслідки російського вторгнення в Україну.

Онлайн-мапа вже містить інформацію про понад 1500 зруйнованих або пошкоджених цивільних об’єктів інфраструктури: будинків, шкіл, церков, стадіонів тощо.

"Кількість об'єктів на мапі далека від реального обсягу руйнувань, але ми не ставимо за мету охопити всі-всі будинки та споруди, а обираємо найбільш наочні приклади. Наша мапа унікальна: на відміну від інших подібних ресурсів, вона містить фото споруди до “денацифікації”, — розповів голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик.

Карту створили аби зафіксувати руйнації, оцінити збитки та залучити кошти на відновлення. Економічними розрахунками займаються фахівці з Київської школи економіки, проєкту “Росія заплатить”, а також Уряд. Для залучення коштів “Антикорупційний штаб” використовує платформу United24, ініційовану Президентом України Володимиром Зеленським.

Повідомляється, що станом на 8 червня збитки від пошкодження цивільної інфраструктури складають близько 3 трлн грн. Зокрема, пошкоджено майже 24 тисячі доріг, понад 300 мостів, близько 6 тисяч залізничних колій та 40 залізничних мостів.

Також світлини з мапи використовуватись у Гаазі, як доказ військових злочинів росії в Україні.

"Організація працювала над мапою із перших днів війни, запустила її першою, бо вже мала схожий досвід. І лише сьогодні її презентували публічно, оскільки не отримали зауважень від Міністерства оборони України. Мапа не зашкодить безпеці і не грає на руку ворогові", - зазначають в ГО.

Нагадаємо, раніше за ініціації Зеленського в Україні запустили платформу United24. Вона має стати “єдиним вікном” для пожертв від благодійних організацій, міжнародних партнерів та громадян з метою підтримки України.

Усі пожертвувані кошти одразу потрапляють на рахунок Національного банку України. Далі кошти надходять на рахунки Міністерства оборони, Міністерства інфраструктури та Міністерства охорони здоров’я.