ЗСУ вдарили ракетами по острову Зміїний

Точна кількість загиблих окупантів невідома, про втрати росіян оцінюють як великі

Сили Оборони України завдали ракетного удару по тимчасово захопленому росіянами острові Зміїний. Ймовірно, збройні сили використали далекобійні ракетні системи американського виробництва M142 HIMARS, про передачу яких на початку червня повідомляла адміністрація президента США.

Про це з посиланням на власні джерела в українській розвідці повідомив 24-й канал.

За даними журналістів, точна кількість ліквідованих окупантів наразі невідома, однак втрати ворога оцінюють як високі. Ймовірно для атаки українські сили використали американські далекобійні РСЗВ M142 HIMARS.

Зауважимо, що 17 червня в акваторії острова Зміїний військово-морські сили України потопили буксир Чорноморського флоту рф, який використовували для постачання гарнізону окупованого острову. Проти нього використали далекобійні протикорабельні ракети американського виробництва "Гарпун", про передачу яких Україні повідомило одразу кілька держав-союзників.

Острів Зміїний. Фото з відкритих джерел

Таким чином, як повітряне, так і морське постачання окупованого острова, розташовного в зоні дії далекобійної української артилерії, залишається колосальною проблемою російської армії й флоту.

Довідка: HIMARS M142 - це мобільна ракета система виробництва США, яка за своїми характеристиками перевищує усі наявні російські аналоги. Колісне шасі системи дозволяє їй бути високомобільною та швидко змінювати локацію задля уникнення ворожого вогню. Високий рівень автоматизації забезпечує надзвичайну точність та обмежує обслугу кожної установки лише 3 людьми. Користуючись з легкої ваги її можуть швидко транспортувати звичайні транспортні літаки, відтак можна сподіватись на як найшвидшу появу такої системи на озброєні ЗСУ.

Установки M142 армії США ведуть вогонь Джерело фото - портал Defense Express

Дальність залпу залежить від типу боєприпасів. Стандартна зброя – керовані ракети M30, з дальністю ураження в 70 км, і США підтвердило їх передачу. Такі ракети дозволять ЗСУ знищувати тили противники, вражати його штаби та пункти постачанні на значній відстані від лінії фронту.

Нагадаємо, сьогодні, 20 червня, ЗСУ завдали ракетного удару по так званих "вишках Бойка", - газовидобувних платформах на шельфі Чорного моря, захоплених росіянами понад 8 років тому.