• Головна
  • Новини
  • ЗСУ атакували "вишки Бойка", захоплені росіянами у Чорному морі

ЗСУ атакували "вишки Бойка", захоплені росіянами у Чорному морі

Як стверджують самі окупанти, вишки, на яких ймовірно перебували їх військові, вразили українські ракети

В акваторії Чорного моря Збройні Сили України завдали ракетного удару по бурових платформах для газовидобування на морському шельфі. Ці конструкції, відомі як "вишки Бойка", були захоплені росіянами під час окупації Криму.

Про ракетний удар по газовидобувних вишках повідомив у своєму Телеграмі народний депутат Олексій Гончаренко.

"Наші ракетники курили не біля Зміїного, а курили біля вишок Бойка. Ракетний удар по вишках трішки завадив газовидобуванню в українському Чорному морі зі сторони росіян", - написав нардеп.

Незабаром інформацію про удар підтвердили російські пропагандистські ЗМІ, а також так званий голова Криму, зрадник Сергій Аксьонов. За його словами, після ракетного удару врятовано 5 людей, з яких троє важко поранені. Пошуки решти постраждалих тривають.

Фото: Крим Реалії

Довідка: Так званими вишками "Бойка" називають українські бурові вишки "Петро Годованець" і "Україна", як належали Чорноморнафтогазу і використовувались для газовидобування на шельфі Чорного Моря. Закупівля вишок на початку 2010-их років, за часів уряду Азарова, відбувалась на тлі корупційного скандалу щодо завищення їх вартості. Міністерство палива та енергетики тоді очолював чинний лідер забороненої в Україні партії ОПЗЖ Юрій Бойко, на честь якого вони отримали своє ім'я.

Під час окупації Криму вишки захопили російські війська, які надалі неодноразово використовували їх як військові, а не цивільні об'єкти. Зокрема, з вишок відкривали вогонь зі стрілецької зброї по українському транспортному літаку та водолазному судну у 2017-у році.

Нагадаємо, 17 червня внаслідок артилерійського удару ЗСУ у Харківській області був знищенний командний пункт російської 20-ї загальновійськової армії.