• Головна
  • Новини
  • Україна почала постачати кукурудзу до Іспанії новим маршрутом

Україна почала постачати кукурудзу до Іспанії новим маршрутом

Замість заблокованого Чорного моря українські компанії почали використовувати порти на Балтійському морі.

Україна відновила постачання кукурудзи до Іспанії, яке було перерване через російську блокаду чорноморських портів. Це вдалось завдяки використанню портів європейських держав на Балтійському морі.

Як інформує Lviv.Media, про це повідомляє CNN.

Судно з 18 000 тонн української кукурудзи прибуло в понеділок вранці в порт на північному заході Іспанії. Місцевий виробник кормів для тварин, який імпортує українську кукурудзу, назвав це "новим морським маршрутом", метою якого є уникнення блокади Росією українських портів на Чорному морі.

"Це лише невелика кількість кукурудзи, але вона відновлює можливість імпортувати все, що тільки можливо з України", –  заявив директор компанії з виробництва кормів Agafac Бруно Бід.

[caption id="attachment_34340" align="aligncenter" width="1024"] Фінське торгове судно Alppila з вантажем української кукурудзи.
Фото: M. Dylan/Europa Press[/caption]

За його словами компанія зазвичай імпортує 40% своєї кукурудзи з України в період із січня по червень кожного року, що є частиною загального 1 мільйона тонн кукурудзи, яку вона імпортує на корм для худоби щорічно

Вантажне судно Alppila, яке перевозило кукурудзу, прибуло до іспанського порту Ла-Корунья до світанку сьогодні, 13 червня, і має бути розвантажене до вівторка. Це перша партія українських товарів, яка досягла північно-західної Іспанії морем, використовуючи новий морський шлях, відкритий у Балтійському морі, щоб уникнути блокади російськими ВМС портів України на Чорному морі.

Заступник міністра закордонних справ України, головний спеціаліст із цифрової трансформації Дмитро Сеник заявив, що Україна намагається встановити нові маршрути з Румунією, Польщею та країнами Балтії, щоб дозволити 22 мільйонам тонн зерна, яке застрягло в українських морських портах, "доїхати до місця призначення".

Нагадаємо, як повідомляло Lviv.Media, росіяни потягами вивозять зерно із Запорізької області до Криму. Новий урожай вони також крадуть, зокрема за допомогою кораблів.