Колишній союзник росії надасть зброю для ЗСУ

Уряд Чорногорія, яка має потужні проросійські партії та в минулому була принциповим союзником держави-терориста, ухвалив надати військову допомогу Україні.

Уряд Чорногорії учора, 9 червня, ухвалив рішення надати Україні військову допомогу. Попри те, що ця балканська країна має потужне російське лобі, а в її парламенті представлені проросійські партії, як член НАТО вона вирішила підтримати Україну в обороні від російського вторгнення.

Як інформує Lviv.Media, про рішення чорногорського уряду надати зброю Україні повідомила "Українська Правда".

"Це рішення відображає послідовність у забезпеченні підтримки збереження цілісності та суверенітету України", – йдеться у повідомленні Міністерства Оборони Чорногорії.

Представники чорногорського оборонного відомства наголосили, що країна, яка повноправний член НАТО та кандидат на вступ до Євросоюзу засуджує невиправдане вторгнення росії до суверенної європейської держави. Окремо в заяві наголошено, що Чорногорія є "щирим другом українського народу.

[caption id="attachment_33821" align="aligncenter" width="1024"] Будівля парламенту Чорногорії.
Фото: Катажина Урода[/caption]

Представники уряду балканської держави повідомили, що конкретні деталі військової допомоги будуть сформовані незабаром, у співпраці з міноборони України.

Чому це історичний крок для країни?

Річ у тому, що з кінця XIX сторіччя, після проголошення незалежності від Османської імперії, Чорногорія була тісним союзником росії. Правляча в країні князівська династія Нєгошей навіть поріднилась з російським імператорським домом Романових. 1918-го року країну приєднала до себе сусідня Сербія, яка була і залишається найближчим союзником росії на Балканах. Обидві країни становили основу багатонаціональної держави Югославія, у якій домінували серби.

Після початку розпаду Югославії наприкінці 1980-их, Чорногорія була єдиною республікою, де на референдумі більшість населення проголосувало за збереження країни у складі сербської Югославії. Чорногорія проголосила Незалежність лише 2006-го року, після кривавих війн 90-их років, кульмінацією яких стала військова операція НАТО проти Югославії через геноцид сербами албанців у області Косово. Зауважимо, що за незалежність проголосувало лише 55,5% громадян.

Водночас в країні збереглись потужні просербські та проросійські, а православна церква Чорногорія є невід'ємною частиною Сербської православної церкви. У 2016-у році, під час парламентських виборів, країна пережила спробу державного перевороту, інспірованого росією. Річ в тім. що кремль був невдоволений проєвропейським курсом тодішньої влади Чорногорії. Чотирнадцять осіб отримали звинувачення,  у тому числі двоє громадян росії та лідер партії чорногорських сербів Андрія Мандіч.

У 2017-у році країна офіційно стала членом НАТО, що викликало гнівну реакцію у москві, а після короткого періоду перебування при владі проросійського з вересня 2020-го року, у квітні 2022--го до влади повернулась коаліція проєвропейських партій.

Нагадаємо, як повідомляло Lviv.Media, президент Польщі Анджей Дуда 8 липня розпочав серію візитів до Південної Європи, аби переконати лідерів країн пришвидшити вступ України до Європейського союзу.