• Головна
  • Новини
  • Прем'єр Польщі підтвердив закупівлю Україною новітніх гаубиць на 650 млн доларів

Прем'єр Польщі підтвердив закупівлю Україною новітніх гаубиць на 650 млн доларів

Закупівля новітньої зброї буде здійснюватись як коштом українського бюджету, так і за рахунок допомоги від Європейського Союзу.

Польща та Україна підпишуть контракт на постачання новітніх польських самохідних гаубиць для потреб ЗСУ. Це стане продовженням військової допомоги нашій країні з боку найближчого союзника, яким є Польська республіка. Сума угоди становить майже 650 мільйонів доларів США

Як інформує Lviv.Media, про таку заяву прем'єр-міністра Польщі пана Матеуша Моравецького сьогодні повідомили в офіційному обліковому записі польського уряду у Twitter.

"Зараз ми підписуємо один із найбільших контрактів на озброєння за останні три десятиліття на постачання зброї в Україні. Ця зброя добре перевірена, і сьогодні ми знаємо, що вона буде важливою полі бою", – говорить Матеуш Моравецький.

Про яку зброю йде мова?

Польський прем'єр не назвав, про які зразки озброєння йдеться. Проте за інформацією Lviv.Media, 1 червня польське видання gospodarka.dziennik писало про постачання Україні 60 новітніх самохідних гаубиць AHS Krab, які виготовляють на державному оборонному заводі “Гута Сталова Воля”. Саме там сьогодні побував Матеуш Моравецький, на світлинах з якими, викладених польським урядом, можна помітити сучасні самохідні гаубиці.

фото: Твіттер уряду Польщі

Як зауважив очільник польського уряду, виробництво озброєнь буде здійснюватись коштом українського бюджету та допомоги від Європейського Союзу. Водночас за даними польських журналістів, виробничі потужності заводу, який виробляє гаубиці AHS Krab,  на момент публікації становить 20-30 одиниць гаубиць на рік. Відтак, точна дата, коли будуть поставлені всі 60 САУ, наразі не відома.

[caption id="attachment_31191" align="aligncenter" width="1024"] Фото: szogun000
Гаубиця AHS Krab[/caption]

Довідка: AHS Krab – це сучасна САУ, яка вже кілька років використовується польською армією. Польське Міноборони замовило 100 таких одиниць у місцевого виробника у 2016-у році. Два роки тому Міноборони оновило контракт і замовило більше зброї. Гусеничне шасі гаубиці виробляють за корейською ліцензією, а гармата калібру 155 мм є модифікацією британського озброєння. Максимальна дальність стрільби з основними боєприпасами становить 40 км. За хвилину гаубиця може вистрілити 6 разів. За цими показниками вона випереджає російський аналог – 152-міліметрову гаубицю МСТА-С.

Нагадаємо, як повідомляло Lviv.Media, самохідні гаубиці американського виробництва М109А3, які надало ЗСУ королівство Норвегія, вже успішно застосовують на фронті.