• Головна
  • Новини
  • "Тепер офіційно": США нададуть Україні далекобійні ракетні системи

"Тепер офіційно": США нададуть Україні далекобійні ракетні системи

Президент США Джо Байден офіційно підтвердив передачу далекобійних РСЗВ HIMARS M142 для потреб ЗСУ.

Президент США Джо Байден сьогодні, 1 червня,  офіційно підтвердив передачу далекобійних РСЗВ HIMARS M142 для потреб ЗСУ. За даними військових аналітиків, вони суттєво змінять ситуацію на фронті та нівелюють перевагу росіян у важкій артилерії.

Як інформує Lviv.Media, про передачу далекобійних РСЗВ (реактивні системи залпового вогню) повідомив офіційний сайт Білого Дому.

Джо Байден оголосив про новий пакет військово допомоги для Сил Оборони України. З поміж іншого, він містить важкі РСЗВ, на передачі яких кілька місяців наполягало українське військово-політичне керівництво України.

"Цей новий пакет озброїть їх новими можливостями та передовою зброєю, включаючи HIMARS із бойовими боєприпасами, щоб захистити свою територію від наступу росії. Ми продовжуватимемо очолювати світ у наданні історичної допомоги для підтримки боротьби України за свободу", - заявив президент США.

Напередодні, під час спільного брифінгу генсека НАТО Єнса Столтенберга та держсекретаря США Ентоні Блінкена останній заявив, що українська влада дала гарантії уряду США стосовно того, що не буде застосовувати далекобійні ракетні системи, які надасть Америка, для ударів по російській території.

M142 HIMARS веде вогонь Фото: U.S. Army photo

Довідка: HIMARS M142 це мобільна ракета система виробництва США, яка за своїми характеристиками перевищує усі наявні російські аналоги. Колісне шасі системи дозволяє їй бути високомобільною та швидко змінювати локацію задля уникнення ворожого вогню. Високий рівень автоматизації забезпечує надзвичайну точність та обмежує обслугу кожної установки лише 3 людьми. Користуючись з легкої ваги її можуть швидко транспортувати звичайні транспортні літаки, відтак можна сподіватись на як найшвидшу появу такої системи на озброєні ЗСУ.

Дальність залпу залежить від типу боєприпасів. Стандартна зброя – керовані ракети M30, з дальністю ураження в 70 км, і США підтвердило їх передачу. Такі ракети дозволять ЗСУ знищувати тили противники, вражати його штаби та пункти постачанні на значній відстані від лінії фронту.

Та найголовніша особливість цієї зброї – можливість вогню 610-міліметровими  точними тактичними ракетами MGM-140, дальність ураження яких сягає 300 км. Наразі уряд США не буде надавати настільки далекобійні боєприпаси для цієї системи, проте цього не можна виключати у майбутньому.

Зауважимо, американські військові після війни в Іраку дали HIMARS  прізвисько "Палець Бога", за здатність системи повністю знищувати усе живе в заданому квадраті вогню.

Нагадаємо, як повідомляв Lviv.Media, за даними американських журналістів для навчання українських артилеристів роботі з цією системою знадобиться лише 10 днів.