• Головна
  • Новини
  • США не нададуть Україні ракети, які можуть вражати стратегічні цілі рф

США не нададуть Україні ракети, які можуть вражати стратегічні цілі рф

Очевидно, мова йде про ракетні комплекси дальньої дії MRLS, на постачанні яких багато місяців наполягає військово-політичне керівництво України.

США не будуть надавати Україні ракетні системи особливо великої дальності, які можуть вражати стратегічні військові цілі на території росії.

Як повідомляє британська інформаційна агенція Reuters, таку заяву президент США Джо Байден зробив сьогодні, 30 травня.

Фото: Армія СШАM270 веде вогонь з MGM-140

"Ми не збираємося посилати в Україну ракетні системи, які можуть досягти Росії", — сказав Байден журналістам після повернення до Білого дому після вихідних у Делавері.Зауважимо, що президент Байден, як і британські журналісти, не вказують, про які саме ракетні системи йде мова. Проте наголошують, що коментар американського лідера став наслідком інформації, яка циркулювала у пресі нещодавно стосовно постачання ракетних систем великої дальності  виробництва США."Коментарі пішли після повідомлень про те, що адміністрація Байдена готується відправити до Києва передові реактивні системи великої дальності", - пишуть в Reuters.Незрозуміло, яку саме систему мав на увазі Байден у своїх висловлюваннях.Зауважимо, що зброю, яка може досягнути території росії Збройні Сили мають вже зараз, адже все залежить від того, наскільки далеко ті чи інші артилерійські або ракетні системи розташовані від державного кордону. Зокрема, на озброєні ЗСУ вже перебувають самохідні гаубиці, поставлені країнами НАТО, які можуть вражати цілі на відстані до 41 км. До прикладу, такі гармати здатні завдати ударів по військовим об'єктам в російському Бєлгороді перебуваючи в районі Харкова.Що мав на увазі Байден?Нагадаємо, як повідомляло Lviv.Media, про готовність адміністрації Байдена схвалити виряджання до України ракетних систем великої дальності повідомило американське видання New York Times 28 травня, проте ця інформація не була підтверджена офіційними особами Білого Дому. Відтак, з огляду на коментар агенції Reuters, опосередковано можна зробити висновок, що мова йде саме про ракетні системи M270 та M142 HIMARS. Проте ймовірно, що президент США мав на увазі не самі ракетні комплекс, а конкретні типи боєприпасів особливої великої дальності, якими вони можуть стріляти.Зауважимо, що на постачання цих систем ЗСУ неодноразово наполягало військово-політичне керівництво України, зокрема президент Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.Довідка: реактивні системи залпового вогню M270 прийняті на озброєння у 1983-у році армією США. Всього виготовлено понад 2000 таких установок. які перебувають на озброєнні багатьох союзників США у всьому світі, від Польщі до Японії.Дальність залпу залежить від типу боєприпасів. Стандартна зброя – керовані ракети M30, з дальністю ураження в 70 км. Та найголовніша особливість цієї зброї – можливість вогню 610-міліметровими  точними тактичними ракетами MGM-140, дальність ураження яких сягає 300 км. Ймовірно, саме такі ракети міг мати на увазі президент Байден.Всього на озброєні армії США перебуває понад 3000 таких боєприпасів. Поява подібних ракет на озброєні ЗСУ дозволила б українським силам вражати цілі у дальньому тилу ворога. Зокрема, в радіусі дії таких ракет за умов їх появи на озброєні ЗСУ перебуває Кримський міст, яким окупанти постачають своє угрупування в Криму, а також база Чорноморського флоту в Севастополі та низка військових аеродромів.