• Головна
  • Новини
  • Понад 20% біженців з України в Польщі хочуть лишитися там назавжди

Понад 20% біженців з України в Польщі хочуть лишитися там назавжди

70% українців, які виїхали до Польщі через війну, живуть там за власні кошти. Зазвичай не працюють, бо не мають з ким залишити дітей. Більшість чекає закінчення війни, аби повернутися в Україну, але 20% таки більше ніколи додому не повернуться. Такі результати дослідження, яке провела компанія ARC Rynek i Opinia. Опитування охопило 1620 громадян України віком від 18 років, які прибули до Польщі після 24 лютого. Про це повідомляє  gazetaprawna.pl.

[subscribe]

71% біженців з України в Польщі – це вихідці з областей, які найбільше постраждали від бойових дій. 36% респондентів прибули з районів, які значною мірою пошкоджені або окуповані.

"Останній фактор може стати ключовим для біженців, яким не буде куди повертатися після закінчення війни: 58% опитаних заявили, що планують залишитися в Польщі, поки в Україні тривають воєнні дії, але понад 20% респондентів планують залишитися в Польщі назавжди", - кажуть автори дослідження.

Серед українців, які хочуть лишитися в Польщі, більшість - молоді люди. У віковій групі від 18 до 24 років таких 30%, тоді як у групі від 24 до 34 років – 26%. Крім того, вищий відсоток бажаючих лишитися в Польщі спостерігається серед тих біженців, які вже знайшли собі роботу – 30%.

83% біженців з України не працюють у Польщі, але 54% з них хотіли б мати роботу.

"Однією з головних перешкод для виходу на ринок праці є незнання польської мови. Однак 78% українців задекларували, що збираються її вивчати або вже роблять це. Друга перешкода для працевлаштування  – це труднощі, пов’язані з доглядом за дітьми", - кажуть соціологи.

91% від загальної кількості біженців з України в Польщі - це жінки. Ситуація з їхнім працевлаштуванням повинна покращитись після того, як діти матимуть можливість відвідувати навчальні заклади.

Під час дослідження 71% прибулих українців вказали, що живуть у Польщі за рахунок власних коштів, ще 18% - за рахунок державної допомоги, яку тут отримують, а 16% утримуються за рахунок допомоги членів своєї родини, які проживають в Польщі, та допомоги від різних організацій.

Нагадаємо, у Польщі змінять закон про допомогу українським біженцям. Таким чином хочуть створити більш гнучкий ринок праці, покращити можливість відвідувати курси польської мови та забезпечити пункти дошкільної підготовки для дітей.