• Головна
  • Новини
  • російські окупанти перейменували у шкільних підручниках Київську Русь

російські окупанти перейменували у шкільних підручниках Київську Русь

У підручниках для дітей з окупованих територій України та росіян країна-окупант вирішила змінити назву Київської Русі. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

"Соціальними мережами поширюється інформація, що відтепер у підручниках з історії назву "Київська Русь" замінили на "Русь". Це позбавить дітей доступу до об’єктивних історичних фактів та призведе до знищення історичної пам’яті, національної ідентичності й самобутності маленьких українців", — пише Денісова.

Фото: Людмила Денісова

Посадовиця зазначила, що такі дії окупанта призводять до порушення статті 29 Конвенції ООН про права дитини, якою передбачено, що освіта дитини має бути спрямована на виховання культурної самобутності, мови і національних цінностей країни, в якій дитина проживає, країни її походження та до цивілізацій, відмінних від її власної.

Додамо, окупанти масово обстрілюють міста на Запоріжжі та нищать історичні пам’ятки. Зокрема, через обстріли окупантами з "Градів" житлових районів міста Гуляйполе зруйновано історичний будинок міщан Мєлєшкових, який розташований на Соборній вулиці.