• Головна
  • Новини
  • Процитував Франка: про що говорив Анджей Дуда у Верховній Раді

Процитував Франка: про що говорив Анджей Дуда у Верховній Раді

Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Києва виступив з промовою в українському парламенті, ставши першим іноземним лідером після 24 лютого, який особисто виступив у Верховній Раді.

Анджей Дуда на початку виступу процитував перші рядки українського і польського гімнів, а згодом — рядки з "Каменяра" Івана Франка.

"російським загарбникам не вдалося зламати вас, і я глибоко вірю, що ніколи не вдасться. Вільний світ нині має обличчя України. Є тривожні голоси, які заявляють, що Україні варто би підкоритися вимогам путіна. Але лише Україна має право вирішувати щось про своє майбутнє. Міжнародна спільнота має вимагати від росії припинити агресію і залишити територію України, перестати топтати міжнародне право. Не може бути ніяких перемовин і рішень за спиною України. Нічого про вас без вас, абсолютно — це залізний принцип", — заявив він.

Президент Польщі заявив, що зараз Захід здає екзамен на те, що для нього вартують власні задекларовані цінності. Президент Польщі також зазначив, що реалії після 24 лютого створили шанс на те, що Україна і Польща назавжди стануть добрими сусідами.

Дуда також заявив, що всіляко сприятиме вступу України до ЄС і "не зупинить зусиль, доки Україна не стане членом Євросоюзу у повній мірі цього слова".

Нагадаємо, сьогодні президент Польщі Анджей Дуда прибув до України. Польща першою з потенційних держав-гарантів публічно заявила, що не братиме участь у такій мирній угоді, яка передбачатиме здачу частини території України.