росіяни готують діпфейк із Володимиром Зеленським

У ньому президент нібито висловлюватиме своє негативне ставлення до українських міст

Найближчим часом росіяни готуються запустити діпфейк з президентом Володимиром Зеленським. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Фото з відкритих джерел

Завдяки діпфейку хочуть створити враження, що Володимир Зеленський висловлює своє негативне ставлення до українських міст, зокрема Маріуполя.

"Одним з улюблених технологічних прийомів пропагандистів в інформаційній війні став діпфейк. Це технологія штучно створених відео, які згенеровані за допомогою алгоритмів машинного навчання. Концепція діпфейків дуже проста. Фактично, потрібно перенести обличчя однієї людини на відео з іншою", — розповідають у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Там пояснюють, що для створення діпфейку збирають сотні годин відео з потрібною людиною. А далі починають роботу нейромережі, які й генерують потрібне зображення.

У Центрі Стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки також додають, що  16 березня росіяни оприлюднили фіктивну "заяву президента Володимира Зеленського", в якій він нібито закликав українців припинити боротьбу та скласти зброю.

Це відео активно поширювали проросійські Телеграм-канали та окремі ресурси, які теж були зламані хакерами.

Нагадаємо, росіяни розсилають комп’ютерні віруси нібито від імені СБУ та використовують для листування популярні месенджери.