• Головна
  • Новини
  • Українські лікарі врятували військового, який 2 днів йшов до побратимів з кулею в серці

Українські лікарі врятували військового, який 2 днів йшов до побратимів з кулею в серці

Лікарі прооперували серце, не зупиняючи його

У лікарні "Феофанія" провели унікальну операцію, під час якої дістали кулю з серця, не зупиняючи його. Хірурги медичного закладу врятували життя 20-річного українського воїна Володимира Гордієнка. Хлопцю вдалося втекти з російського полону та вціліти після допитів, тортур та обстрілу окупантами авто, на якому він рятувався зі своїм побратимом. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Фото: МОЗ

Два дні Володимир лісом добирався до своїх побратимів. Він ішов із кулею в серці і пневмогемотораксом —  скупченням  повітря в плевральній порожнині. Першу лікарську допомогу військовому надали в Малині. Згодом його доправили до Житомирської обласної лікарні, де після обстежень і з’ясували, що в області серця у воїна є сторонній предмет. Хлопця направили до Центру інноваційної кардіохірургії на базі лікарні "Феофанія".

"Тут, після дообстеження, лікарі виявили, що в стінці лівого шлуночка, за півтора міліметра від порожнини серця знаходиться уламок. Таке поранення могло призвести до наскрізного отвору у серці, або ж уламок міг мігрувати та спровокувати інсульт чи втрату кінцівки", — розповідають у МОЗ.

Фото: МОЗ

Складна операція з вилучення уламку тривала 5 годин та пройшла успішно. Лікарі оперували на серці, яке працювало, за допомогою спеціальних стабілізаторів. За декілька годин після оперативного втручання Володимир вже розмовляв, а на наступний день — ходив.

Наразі Володимира вже виписали з лікарні, але він досі перебуває на зв’язку зі своїми лікарями.