• Головна
  • Новини
  • Поляки забрали у російського посольства житловий комплекс і заселять туди українців

Поляки забрали у російського посольства житловий комплекс і заселять туди українців

Комплекс будівель називали "селищем шпигунів"

Вчора, 11 квітня, Державне казначейство Польщі взяло у свою власність комплекс будівель, які належали Радянському Союзу, а згодом – росії. Про це повідомляє Gazeta.pl.

До слова, у Варшаві комплекс відомий як «Szpiegowo», його ще називають "селищем шпигунів". У часи СРСР тут мешкали співробітники радянських місій, однак комплекс спорожнів ще в середині 1970-х. У 2016 році Окружний суд у Варшави виніс рішення про повернення будівлі у власність Польщі, однак росія оскаржувала таке рішення.

Вчора, мер Варшави повідомив, що у будівлю нарешті вдалось увійти. Щоправда, те що там побачили, дуже здивувало поляків.

"Кожне приміщення знесене та розібране. Здається, що для годяться лише несучі стіни. Навіть ліфтові кабелі перерізали. Знайшли два сейфи - обидва порожні", – написав мер Варшави у Facebook.

Фото: ФБ мера Варшави

Рафал Тшасковський опублікував фотографії інтер’єру будівлі, яку відібрали у росіян. З них й справді видно, що, залишаючи будівлю, росіяни навіть намагались розібрати підлогу.

Міський голова, додав також, що влада міста місяцями намагалася забрати цю будівлю у росіян. Тепер, коли це вдалось зробити, планують там облаштувати прихисток для українських переселенців.

Фото: ФБ мера Варшави

"Ми місяцями працювали над заволодінням маєтку на вулиці Собеського, 100. У нас є остаточні вироки, призначений судовий виконавець. З огляду на агресію росії проти України, я вирішив, що ми облаштуємо там квартири для потреб українських сімей з дітьми на довгостроковий термін, – написав Тшасковський у Twitter на початку березня. - Ми не згодні з цим жорстоким актом агресії".

Нагадаємо, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, ще понад 4,5 мільйона людей виїхали за межі України. Більшість із них — майже 2,6 млн людей — вирушила до Польщі.