• Головна
  • Новини
  • Президент Польщі підписав закон щодо українських біженців: що це означає

Президент Польщі підписав закон щодо українських біженців: що це означає

Українці матимуть право легально влаштуватись на роботу

У Польщі офіційно визначились щодо умов перебування у країні українських біженців. Президент Анджей Дуда підписав відповідний закон. Про це повідомляє Onet.pl.

Документ передбачає, що українцям, які мають статус біженця у Польщі, надають спеціальний ідентифікаційний код - PESEL. Біженці легально можуть перебували на території країни 18 місяців. Проте вже через 9 місяців можуть оформлювати дозвіл на тимчасове перебування у Польщі упродовж трьох років.

Біженцям даватимуть і фінансову допомогу для того, аби ті могли оплачувати житло та купувати продукти харчування. Називають орієнтовну суму - 1,2 тисяч злотих, що відповідно до курсу становить приболизно 8,5 тисяч гривень. Закон передбачає також одноразову виплату біженцям у розмірі 300 злотих на одну людину.

Щоб виплачувати ці гроші створять спеціальний фонд у польському державному банку BGK, а у польському бюджеті створять цільовий резерв для цього.

Також українці матимуть право легально влаштуватись на роботу, безкоштовно отримуватимуть медичні послуги. А учні та студенти зможуть продовжити навчання у навчальних закладах.

Відомо також, що новий закон посилює кримінальну відповідальність за торгівлю людьми та сутенерство, які вчинені під час війни в Україні.