• Головна
  • Новини
  • Окупанти зламують сайти українських ОТГ та публікують фейк про капітуляцію

Окупанти зламують сайти українських ОТГ та публікують фейк про капітуляцію

Українців просять не вірити таким повідомленням

В Україні російські хакери зламують офіційні сайти територіальних громад та розміщують неправдиву інформацію про начебто "капітуляцію України". Сьогодні на Львівщині жертвами зламу стали два сайти – Мостиської та Жидачівської ОТГ. Загалом в області атаці піддались понад 10 сайтів громад.

"Ми завчасно попереджали, що такі речі будуть, тому просимо поширювати інформацію, щоб більше українців знали, що таке повідомлення - це фейк. На такі повідомлення не потрібно звертати увагу, іде боротьба. Якщо десь кажуть, що ми капітулюємо - це неправда", - розповів заступник голови облдержадміністрації Олександр Кулепін.

Фейкове повідомлення

Російські загарбники намагаються поширити серед населення України неправдиву інформацію про начебто капітуляцію України та підписання мирного договору з РФ від імені Президента України. Українців просять не вірити цій інформації.

Національна гвардія України також повідомила, що російські загарбники у Херсоні окупували телевежу та телерадіомовлення й розповсюджуватимуть фейкові новини та інформацію.

"Звичайно, це величезна кількість фейків, дезінформації та пропаганди. Уряд ніколи не віддасть й клаптик нашої землі, все, що буде сказано з боку терористів – брехня", - йдеться у повідомленні Нацгвардії.Нагадаємо, Lviv.Media розповідало, що  Росія може використати фейкове відео (діпфейк) із Володимиром Зеленським, на якому він оголошує капітуляцію України.Також центр повідомив, що відео, зроблені через такі технології, майже не можливо відрізнити від реальних. Його мета – дезорієнтувати, посіяти паніку, зневірити громадян і схилити наші війська до здачі.Щоб відрізнити діпфейк від справжнього відео, потрібно перевірити його першоджерело, дату створення та виявити оціночні судження чи ворожі думки. Також можна пошукати інформацію у іноземних ЗМІ, адже якби Зеленський оголосив про капітуляцію, про це б точно написали.