• Головна
  • Новини
  • Урядові експерти стверджують, що хакерську атаку на українські сайти вели з Росії

Урядові експерти стверджують, що хакерську атаку на українські сайти вели з Росії

На російський слід вказує хронологія поширення новини

Урядові експерти припускають, що хакерська атака на українські урядові сайти вночі 14 січня здійснювалась з Росії. Про це йдеться на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Фото: Pexels

"Українські інтернет-ресурси від початку російської військової агресії атакуються уже не вперше і навіть не вдруге. Деякі кібератаки були настільки масовими, що увійшли у світові підручники для кіберфахівців А от такої масової атаки на держоргани не було давно. Припускаємо, що нинішня пов’язана з нещодавньою поразкою Росії на переговорах щодо майбутньої співпраці України з НАТО. Днями Москва уже відновила військові навчання біля кордонів України. А хакерські дії на українські держоргани також можуть бути частиною цієї психологічної атаки на українців", — кажуть у відомстві.

На російський слід вказує і хронологія поширення новини. Інформація спочатку з’явилась в соцмережах, далі першими публікаціями серед медіа були "зливні бачки". А далі її активно поширили уже російські видання". Зокрема, одним із перших о 4 ранку (за київським часом) про атаку повідомило російське провладне видання "РІА".

"Приховати "російський слід" мало б використання хакерами згадок про Волинь, ОУН-УПА, Галичину, Полісся та "інші історичні землі". Очевидно, що це зроблено навмисне, аби кинути тінь за хакерську атаку на Польщу: Росія та її проксі давно працюють над тим, аби посварити дві дружні сусідські країни. Адже минуле польсько-українських відносин є чутливою темою. І суперечності щодо трактування деяких подій в Польщі та Україні створюють певні проблеми для сучасної співпраці двох держав у низці сфер", — додають у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Однак, текст польською містить стилістичні неточності та лексичні помилки, що підтвердили українським кіберфахівцям і польські колеги.

У центрі наголосили, що атаку на урядові портали України можна трактувати як один із прикладів російської агресії проти держави Україна. Відтак у центрі сподіваються на швидке накладення санкцій на російські структури, пов’язані з атакою.

Вони нагадали, що остання подібна хакерська атака на сайти українських громадських організацій та медіа трапилася після застосування українською армією безпілотників "Байрактар" проти російських бойовиків на Донбасі в жовтні 2021 року.

Крім того, урядові експерти наголосили, що особисті дані громадян України не було вкрадено та втрачено, усупереч повідомленню хакерів.

Додамо, кібератаці можна було запобігти. Про вразливість у системі було відомо ще з травня. Про це пише "Економічна правда".

Нагадаємо, у ніч з 13 на 14 січня зловмисники здійснили атаку на сайти Кабміну, деяких міністерств та сайту Дія. Не працює сайт Кабміну, Міністерства закордонних справ, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики.