• Головна
  • Новини
  • Україна та США підписали оновлену Хартію стратегічного партнерства

Україна та США підписали оновлену Хартію стратегічного партнерства

Цьогорічний документ заміняє попередній варіант Хартії, підписаної у 2008 році

Учора, 10 листопада, у Вашингтоні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та Держсекретар США Ентоні Блінкен підписали оновлену Хартію стратегічного партнерства між країнами. Про це Ентоні Блінкен написав у своєму твіттері.

"Був радий можливості зустрітися з Міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою і запустити нашу довгоочікувану Хартію стратегічного партнерства для посилення безпеки, процвітання та верховенства права. Ми підтверджуємо наше зобов’язання зміцнювати стратегічне партнерство з Україною", — йдеться в повідомленні.

Хартія стратегічного партнерства  визначає основні напрями двосторонніх відносин у ключових сферах на десятиліття вперед. Однак країни можуть переглядати це питання раніше, якщо обидві сторони вважатимуть, що вона потребує змін. Цьогорічний документ замінює Хартію стратегічного партнерства між країнами, підписану у 2008 році.

Фото: МЗС України

У документі зафіксовані підтримка Штатів євроатлантичних прагнень України, спільні демократичні цінності та повага до прав людини. Також Хартія передбачає розширення двостороннього співробітництва в політичному, оборонному, економічному, енергетичному, науковому, культурному та гуманітарному напрямках розвитку.

"Активізація стратегічного партнерства - це лише один із багатьох способів зміцнення партнерства між Україною і США, окреслений на більш тісну співпрацю в найближчі місяці й роки", — зазначає Держсекретар Штатів Ентоні Блінкен.

За його словами, Сполучені Штати Америки з нетерпінням чекають, коли досягнутий юридичний прогрес буде реалізований, адже це партнерство важливе для обох держав.

Нагадаємо, у жовтні міністр оборони США Ллойд Остін в Україні зустрівся з тогочасним міністром оборони Андрієм Тараном. Сторони обговорили співпрацю в питаннях безпеки та реформ галузі оборони. Також американський міністр засудив російську агресію на Сході України та заявив, що жодна третя сторона не має права втручатися в зовнішню політику іншої країни.