• Головна
  • Новини
  • Швеція позичить Україні оригінал Конституції Пилипа Орлика

Швеція позичить Україні оригінал Конституції Пилипа Орлика

Крім того, Швеція вже передала Україні три копії цього історичного документа.

До Дня Незалежності  в Україну прибуде оригінал першої Конституції Пилипа Орлика. Це документ, датований 1710 роком. Подивитись його можна буде у Софійському соборі.

Таку новину розповів сьогодні президент України Володимир Зеленський.

За його словами, оригінал Орликової Конституції зі Швеції до України привезуть вперше за 311 років. Крім нього, у соборі можна буде глянути на булави гетьманів - Пилипа Орлика та Івана Мазепи.

Президент також розповів, що перемовини зі шведською стороною тривали кілька місяців і завершились позитивно.

А вже зараз Національний архів Швеції передав Україні три копії цієї Конституції. Один із них вже розмістили у фойє Верховної Ради. Інший перебуватиме в Офісі Президента. А третій - в оновленому Конституційному суді.

Нагадаємо, у травні про перемовини зі шведами вже згадував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він написав на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці, що Міністерство закордонних справ попросило надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика для її тимчасового експонування у Києві.

"Це були вкрай складні переговори, нам пропонували копію, але ми хотіли лише оригінал, який ніколи не був в Україні. І тому я особливо вдячний Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами", - розповів Кулеба.Додамо, Конституція Пилипа Орлика - це Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького. Складаються із преамбули та 16 статей.Документ написаний старокраїнською мовою та латиною і визначав договір між усіма членами Війська.Його ухвалили 5 квітня 1710 року. Був чинним 4 роки.Вважається пам'яткою української політико-філософської та правової думки.