• Головна
  • Новини
  • Суп Авголемоно та мінестроне: дітям оновили шкільне меню

Суп Авголемоно та мінестроне: дітям оновили шкільне меню

Тепер у меню не буде сосисок

У Мінздоров’ї показали 187 технологічних карт оновленого шкільного меню. За новими рецептами діти мають харчуватись уже з наступного року.Тепер у меню не буде сосисок, а звичні котлети будуть “по-міланськи з сиром”. Такі зміни проводять у межах "Реформи системи шкільного харчування". Над новим меню працював український кулінар Євген Клопотенко. 

Метою реформи є створення корисного та смачного харчування. Серед технологічних карт є рецепти безглютенових страв.

В оновленому меню буде зелений борщ зі шпинатом, моркв'яний крем-суп, сочевичний суп-пюре. Також серед цікавого: суп Авголемоно, мінестроне, скрамбл, фріттата, чілі кон карне з куркою, нагетси, чехохбілі, кебаб з сиром.

В системі шкільного харчування планують зменшити кількість цукру та солі, котрі кидають в страви. Хліб та булки замінять овочами, фруктами, цільними злаками та бобовими.

У соціальному проекті Cult Food зазначають, що це ще не готове меню, воно буде згодом.

"Це 187 техкарток, які включають в себе техкартки на заправки для салатів, соуси, фрукти та напівфабрикати. ЦЕ НЕ меню. Меню буде згодом, слідкуйте за оновленнями", - розповідають у проекті.

Відтак, поки що оновлене меню не є обов'язковим у шкільних їдальнях. Однак всі документи є у вільному доступі і будь-яка школа може їх використовувати.

На Львівщині днями розпочнуть проводити тренінги для керівників шкіл, їх навчатимуть нюансам організації харчування дітей. Зокрема розглянуть нормативно-правову базу, санітарний регламент, зміни щодо норм харчування, проведуть тренінг із визначення енергетичної цінності страв, складатимуть чотиритижневе меню.

"Навчання розпочнуть уже найближчими днями. Цього тижня у семінарах візьмуть участь директори шкіл Стрийського та Самбірського районів. Поетапно таким навчаннях охоплять керівників усіх шкіл області", - повідомляють у Львівській облдержадміністрації.

Додамо, минулого року на харчування у школах Львівщини, залежно від громади, виділяли від 11 до 33 гривень. У середньому в області витрачали 19 гривень на дитину.