Поліція перевіряє львівські дороги: як і для чого

На Львівщині упродовж місяця триватиме планова перевірка стану доріг

На Львівщині розпочали планову перевірку стану доріг, яку проводять двічі на рік — навесні та восени. Щоб визначити стан дороги залучили машину з дорожнім лабораторним обладнанням. Така автівка на Львівщині лише одна.

Про практичні деталі такої перевірки Lviv.Media розповів інспектор відділу безпеки дорожнього руху Патрульної поліції Львівщини Дмитро Григораш.

Фото: Патрульна поліція Львівської області

Дорожня лабораторія потрібна, щоб максимально точно обстежити дороги, виявити ями, вибоїни, напливи тощо.

"Лабораторія обладнана вимірювачами коефіцієнту зчеплення, дорожньою рейкою, далекоміром, кругометром. Люксметр визначає рівень освітленості , а ретрорефлектометр встановлює коефіцієнт яскравості та світлоповертання дорожніх знаків. Ці показники повинні бути за стандартами", — говорить інспектор.

Фото: Патрульна поліція Львівської області

Зараз на Львівщині обстежують магістральні та міжнародні дороги. Згодом поліція приступить до огляду менш великих автошляхів. Наприклад, вже встигли обстежити дорогу М-10-01 (Західний обхід Львова). Тут виявили ділянки, які не відповідають стандартам.

Якщо дорога не відповідає стандартам — це фіксують у Акті обстеження ділянки дорожної мережі та скеровують його до власників або підрядників, які обслуговують ділянки. Також додатково дають приписи на усунення недоліків на дорогах з певними термінами на виконання роботи.

Фото: Патрульна поліція Львівської області

Обстеження доріг проводять разом з фахівцями зі Служби автомобільних доріг. Триватиме обстеження львівських доріг приблизно місяць. На одну ділянку виділяють двоє людей. А за день, за словами Дмитра Григораша, встигають перевірити близько 300 кілометрів дорожного покриття.

Додамо, на Львівщині зараз активно ремонтують шляхи. Це, зокрема, ті, що ведуть до пунктів пропуску із Польщею, а також дороги, які входять до Малого карпатського кола.

Цей проєкт має об’єднати курортні та туристичні шляхи Львівщини, Закарпаття та Івано-Франківської області. На Львівщині йдеться про такі курортні населені пункти як Славське, Рожанка, Сколе та Плай; на Закарпатті – Пилипець, Ізки, Синевир, Міжгір’я, а на Івано-Франківщині – Вигода, Вишків та Буковель.