Львівщина отримала нові шкільні автобуси: які громади їх отримають

Цього тижня на Львівщину доставлять 23 нових "школярика"

На Львівщину сьогодні передали 12 нових автобусів "Школярик". Автівки поїдуть у 12 громад: Львівську, Кам’янка-Бузьку, Бібрську, Дрогобицьку, Золочівську, Добромильську, Красненську, Івано-Франківську, Стрийську, Судововишнянську та Мостиську. 7 жовтня громади отримають ще 11 "Школяриків".

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media.

Загалом придбали 23 автобуси на загальну суму понад 43 мільйони гривень. Їх закупив департамент освіти і науки ЛОДА за кошти освітньої субвенції з державного бюджету на засадах співфінансування з місцевих бюджетів для 12 навчальних закладів. Вартість одного автобуса — 1,8 мільйона.

Куди поїдуть нові "Школярики" визначали за результатами оптимізації навчального процесу. Також брали дані громад про те, скільки у них є автобусів та якої вони якості.

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media.

"Було таке, що громади, які утворювали на території колишніх районних центрів, мали більше автобусів. А були й такі міста, як Новий Розділ. Коли утворилася нова громада, там не було жодного автобуса", — розповів у коментарі Lviv.Media директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

Посадовець зазначив, що потреба у шкільних автобусах дійсно існує, адже якісь виходять з ладу, інші ж треба оптимізувати. За попередніми підрахунками, на область потрібно ще 100 автобусів.

Також усі "школярики" обладнають GPS-трекерами, щоб відслідковувати їхне переміщення та пасажиропотік. Згодом планують оптимізувати саму мережу маршрутів. А ще батьки дітей зможуть відстежити у режимі реального часу де знаходиться малеча.

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media.

Олег Паска наголосив, що вже цього року створять програму на смартфон, щоб можна було відслідкувати транспорт. У ній окремо буде доступ для батьків та відділів освіти.

Кожен з автобусів зможе перевозити водночас 31 пасажира. Один з водіїв нових автівок "Isuzu" розповів, що автобуси потребують менше палива.

Фото: Микита Печеник. Lviv.Media.

"Водію усе подобається. Але справжню оцінку автобусам дадуть діти. Раніше вже о 7:45 вони були на зупинках, щоб встигнути на транспорт. Зараз зможуть спати довше, бо тепер буде більше рейсів", — розповідає з усмішкою водій автобусу Бібрської територіальної громади Мирослав Балук.

Додамо, що торік на Львівщину закупили 53 "школярики" на суму майже 100 мільйонів гривень.