На Львівщині запускають проєкт "ГОВЕРЛА", спрямований на розвиток громад

10 громад Львівщини пройшли перший відбір.

10 громад Львівщини пройшли перший відбір проєкту  “Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування” ( ГОВЕРЛА). Проєкт з бюджетом майже 74 млн доларів США розрахований на 5 років та спрямований на підтримку реформи децентралізації в Україні. Він проводиться під егідою USAID. Про це йдеться на сайті Львівської облдержадміністрації.

Проєкт планує працювати у 7 областях та підтримувати понад 50 громад, але діяльність не буде обмежена підтримкою лише цих громад-партнерів. "ГОВЕРЛА" розроблятиме модельні інструменти та механізми економічного розвитку, якими зможуть скористатися територіальні громади всієї країни.

Пріоритетні цілі проєкту "ГОВЕРЛА":

  • правова основа для децентралізації, зокрема секторальна та фіскальна;
  • покращення якості послуг;
  • система належного фінансування регіональних органів влади;
  • ефективна співпраця органів влади різних рівнів;
  • підвищення обізнаності та участі громадян у бюджетуванні плануванні та прийнятті рішень щодо надання послуг в громадах.

"Децентралізація дозволяє сьогодні українцям вирішувати більшість злободенних питань на рівні місцевого самоврядування. Тому голова громади, депутати селищної ради, старости, бізнес та мешканці, які об’єдналися в територіальну громаду, мають усвідомлювати як свої можливості, так і свою відповідальність за розвиток громади у майбутньому", — зазначає голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

Нагадаємо, у Львівській міській територіальній громаді створять 6 старостинських округів. Наразі робоча група напрацювала Положення про старостинські округи, про самого старосту, його посадові обов’язки та про громадське обговорення кандидатури старости.

USAID (United States Agency for International Development) — Агентство США з міжнародного розвитку, яке відповідає за невійськову допомогу іншим країнам.