Фонд Козицького профінансує виробництво передових БПЛА для знищення ворожих дронів

Безпілотні комплекси Besomar призначені для знищення ворожих розвідувальних та ударних БПЛА

Представники благодійного фонду Козицького, компанії-виробника Besomar та 1020 окремого зенітного ракетно-артилерійського полку підписали 25 жовтня меморандум про співпрацю. Фонд Козицького повністю профінансує виробництво 70 комплексів БПЛА Besomar, а також навчання майбутніх операторів дронів. Безпілотники українського виробництва призначені для перехоплення і знищення ворожих ударних та розвідувальних дронів.

За словами директора фонду Андрія Матолича, загальна вартість цього проєкту — 12,5 млн грн. Він буде реалізований у два етапи. Безпілотні комплекси мають бути виготовлені вже у лютому 2025 року. “Ми вирішили профінансувати цей проєкт з огляду на ефективність використання БПЛА, яка полягає в ефективному знищенні ворожих цілей. Перевагою цих БПЛА є здатність переслідувати та знищувати розвідувальні літальні засоби ворога”, — розповів Андрій Матолич.

Підписання меморандуму

За словами штаб-сержанта відділення підготовки 1020 ОЗРП Ігоря Кривуса, дронами-перехоплювачами керуватимуть військовослужбовці спеціального підрозділу: “Ми створили підрозділ, який вже займається перехопленнями ворожих БПЛА. Завдяки цим дронам можна буде перехоплювати такі ворожі безпілотники як “Шахед”, “Орлан”, “Суперкам”, “Зала”, навіть “Ланцети”. В майбутньому будемо проводити навчання для наших операторів, тренувати управління БПЛА нового типу”, — сказав Ігор Кривус.

Характеристики БПЛА Besomar

Besomar — це ударні безпілотники-перехоплювачі літакового типу. Вони можуть перебувати у повітрі до 2 з половиною годин, підійматися на висоту до 4 кілометрів та розвивати швидкість 160 км/год. Дальність польоту дронів — 50-60 кілометрів. Виявивши ціль, оператор дрона наздоганяє її та підриває бойову частину, яка має радіус враження у 5 метрів. Проєкт із благодійним фондом Козицького — найбільший для виробника. Перехоплювач також оснащений повітряним гальмом, завдяки якому може різко зменшувати швидкість. Це дозволяє йому не проминути ворожий безпілотник, вчасно наблизитись до нього і знищити.

БПЛА на пусковій установці. Фото besomar.com.ua

За словами співзасновника компанії Романа Шемечка, це досить бюджетні безпілотники, які можуть реалізувати задачі, що не під силу дорожчим екземплярам. “Він реалізує всі дії пілота, і прощає дуже багато помилок, за рахунок того, має правильно розраховану аеродинаміку. В нього дуже хороше планерування: аеродинамічна якість один до десяти. З висоти в один кілометр він може пролетіти з виключеним двигуном до 10 кілометрів. Це дозволяє хлопцям повертатися із задач, виконувати будь-які розвідувальні задачі, не переймаючись, що в них сяде акумулятор”, — розповів Роман Шемечко.

Крім виробництва і постачання БПЛА, співпраця компанії Besonar та благодійного фонду Козицького передбачає повноцінне навчання зенітників на спеціальному полігоні.