Мільйонні втрати у Самборі: аудитори виявили порушення в міському бюджеті

Загальні втрати та потенційно втрачені доходи оцінюють майже у 49 млн грн, з них 14,5 млн грн — непродуктивні витрати

Аудитори виявили низку порушень у використанні коштів з бюджету Самбірської міської громади з початку 2021 року по березень 2024 року. За результатами перевірки, загальні втрати та потенційно втрачені доходи оцінюють майже у 49 млн грн, з них 14,5 млн грн — непродуктивні витрати. Про це повідомили у четвер, 25 жовтня, у Західному офісі Держаудитслужби.

За результатами аудиту, йдеться про наступні порушення:

  • Втрачено 5,6 млн грн через запровадження мінімальних ставок податку на нежитлову нерухомість.
  • Через неврахування цільового призначення земельної ділянки при розрахунку орендної плати громада недоотримала 7,9 млн грн.
  • Використання комунальних земель без належних документів коштувало бюджету 8,9 млн грн — громада втратила можливість отримати надходження від оренди землі.
  • Відсутність договорів про міжбюджетні трансферти (гроші, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого) призвела до втрат понад 20 млн грн на утримання дітей з інших громад у школах Самбора. “Додаткове навантаження на бюджет — понад 10 млн грн — спричинило утримання малокомплектних навчальних закладів”, — зазначили у Держаудитслужбі.
  • Недостатній контроль за паркуванням зумовив втрати у 4,2 млн грн. “Цікаво, що на утримання відділу з питань контролю за паркуванням витрачено 3,1 млн грн”, — додають аудитори.
  • Відсутність перевірок дозвільних документів у підприємців могла б принести бюджету ще понад 2 млн грн.

Крім того, були витрачені зайві кошти на сторонніх юристів — 300 тис. грн, погашення боргів комунальних підприємств — 2 млн грн, оплату ремонтних робіт і заробітної плати в освіті — 1,4 млн грн. Також на КНП “Самбірська центральна лікарня” аудитори виявили втрати понад 1 млн грн. Зокрема, лікарня не повернула до бюджету 700 тис. грн, які отримала від орендарів, як відшкодування за спожиті ними комунальні послуги.

“Управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства виконавчого комітету Самбірської міської ради завищило потреби в бюджетних коштах майже на 10 млн грн. Ці кошти отримало   Самбірське комунальне підприємство “Об’єднане” і безпідставно витратило на сплату ПДВ на заробітну плату з нарахуваннями”, — додають у Держаудитслужбі.

За підсумками аудиту, фахівці підготували пропозиції для виправлення виявлених недоліків, а результати перевірок передали до поліції Львівщини.