Львівські лікарі врятували коліно мотоциклісту, який постраждав у ДТП

Після операції постраждалий зможе ходити

Львівські ортопеди-травматологи лікарні святого Луки Першого медоб’єднання Львова врятували коліну чоловікові, який на мотоциклі зіштовхнувся з автомобілем. Внаслідок аварії він отримав найскладніший внутрішньосуглобовий перелом коліна. Про це 21 жовтня повідомило Перше медичне об’єднання Львова.

Аварія сталася на початку вересня. 35-річний Мирослав Петрилко їхав на мотоциклі та зіткнувся з легковою автівкою. Після падіння мотоцикліст зрозумів, що його ліва нога зовсім не рухається. Карета швидкої доправила постраждалого до лікарні. Після обстеження медики діагностували у Мирослава закритий багатофрагментарний внутрішньосуглобовий перелом обох виростків лівої великогомілкової кістки.

Спочатку медики встановили на пошкоджену кінцівку апарат зовнішньої фіксації. Він був необхідний для стабілізації перелому, зменшення набряку м’яких тканин та запобігання можливим ускладненням. А за два тижні ортопеди-травматологи змогли приступити до наступного і найважливішого етапу лікування — реконструктивної операції.

Це є найскладніший по класифікації внутрішньосуглобовий перелом гомілки в ділянці колінного суглоба. Аби уникнути інвалідизації пацієнта та надалі відновити функцію травмованої кінцівки, необхідне реконструктивне операційне втручання з використанням титанових конструкцій та кісткових трансплантатів”, — розповів Юрій Кіт, ортопед-травматолог лікарні святого Луки.

Під час операції фахівці спершу виконали репозицію кісткових уламків колінного суглоба, тобто повернули їх у правильне анатомічне положення. Потому замістили кістковий дефект штучним трансплантатом. І вже останнім етапом ортопеди-травматологи Юрій Кіт, Микола Будзінський та Олександр Філіпчук виконали металоостеосинтез, зафіксувавши суглоб титановими пластинами. Ця операція дала можливість зберегти Мирославові колінний суглоб, а це значить, що в майбутньому він зможе ходити.