Лишайник на скульптурах: у Львові перевірили фігури на соборі Святого Юра

Навесні статуї оброблять спеціальним захисним розчином

У Львові на Соборі Святого Юра перевірили 6 скульптур, які ховали від російських вибухів. Старе накриття демонтували та замінили новим спеціальним гідробар’єром. Про це 19 жовтня повідомила пресслужба ЛМР.

У п’ятницю, 18 жовтня, фахівці перевірили стан пам’яток культурної спадщини, які на початку повномасштабного вторгнення захистили від ймовірних руйнувань. Зокрема, експерти обстежили ще 6 скульптур, що на фасаді собору святого Юра. На них виявили лишайники. Відтак, старе накриття демонтували та замінили новим спеціальним гідробар’єром. Це захистить їх від ультафіолету та відповідно унеможливить розмноження лишайників. А вже навесні скульптури оброблять спеціальним захисним розчином.

Скульптури на фасаді собору є пам’яткою національного значення та частиною спадщини ЮНЕСКО. Тож на початку повномасштабної війни їх, як і інші цінні пам’ятки, захистили від можливих руйнувань. Захист проводили волонтери без залучення працівників міськради. І, як виявилось, це було зроблено не дуже якісно. Ми це побачили, коли перевіряли перші 8 фігур на храмі — на них утворилися певні лишайники. Тож потрібно було перевірити і решту скульптур”, — зазначила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова.

За її словами, для обстеження довелось залучати автовишку, оскільки деякі фігури розміщені на значній висоті. Там виявили ті ж самі недоліки – лишайники. Щоб їх знешкодити, скульптури потрібно обробити спеціальною рідиною, але зараз для цих робіт несприятливі погодні умови. Тож разом з фахівцями – Андрієм Салюком та Олегом Рибчинським – міські чиновники зійшлись на тому, що будемо це робити навесні.

Наступного тижня планують відкрити та перевірити ще дві, останні, закриті скульптури на фасаді собору. Вони розташовані дуже високо і для цього будуть залучати іншу автовишку. Загалом усі скульптури, що на соборі, потребують реставрації. Домовлено, що їх безоплатно відновлюватимуть студенти Інституту архітектури Львівської політехніки під керівництвом доктора архітектури, доцента Олега Рибчинського.