На Львівщині у трьох громадах почали функціонувати патронатні сім’ї

У Бродівській, Белзькій та Журавненській громадах створили патронатні сім’ї та підписали договори з патронатними вихователями

У трьох громадах на Львівщині почали функціонувати патронатні сімʼї, у яких тимчасово будуть проживати діти зі складними сімейними обставинами. Патронатні сімʼї створили у Бродівській, Белзькій та Журавненській громадах. Про 16 жовтня повідомила пресслужба Львівської ОВА.

Патронатна сімʼя — тимчасова форма опіки

Як зазначили в ЛОВА, патронатна сімʼя це тимчасовий механізм, який дозволяє дитині перебувати в опікунів не більше ніж три місяці. Наразі на Львівщині функціонують 16 патронатних сімей в 11 громадах, які взяли під опіку 23 дитини.

Інститут патронату є одним із дієвих механізмів забезпечення права дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, на виховання в умовах наближених до сімейних” — йдеться в повідомленні ЛОВА.

До слова, патронатним вихователем може бути, як фізична особа, так і ФОП, яка має бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Помічником патронатного вихователя можуть бути не лише родичі, які мешкають разом з патронатним вихователем, а також інші повнолітні особи. Наприклад, ті, які здійснюють підприємницьку діяльність, пройшли відповідне навчання та надають допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою під патронат.

Грошове забезпечення для патронатного вихователя

З літа 2024 року розмір грошового забезпечення патронатному вихователю складає три мінімальних заробітних плат на місяць (24 тис. грн). Для вихователів, які є ФОПами, грошове забезпечення становить 3,5 мінімальних заробітних плат (28 тис. грн). У разі, коли до сім’ї патронатного вихователя влаштували дитину віком до року, дитину з інвалідністю, неповнолітню вагітну, ВІЛ-інфіковану дитину або одночасно троє і більше дітей, розмір грошового забезпечення за надану послугу патронату над дитиною збільшується на 10 % за кожну дитину.

Коли в сім’ї патронатного вихователя не перебувають діти,  період між вибуттям однієї дитини до влаштування наступної оплачуватиметься  патронатному вихователю в розмірі однієї мінімальної зарплати. За три місяці догляду дитини патронатному вихователю та його помічнику  нараховуватимуться сім днів оплачуваної відпустки, яку можна використати після вибуття дітей, а також можна відпустку накопичувати.