Науковець зі Львова відтворив вигляд втраченої давньоруської церкви у Перемишлі

У 2015–2017 роках під час розкопок археологи виявили її фундаменти

Доцент інституту архітектури та дизайну Львівської Політехніки Роман Франків відтворив вигляд втраченої давньоруської церкви Святого Петра у Перемишлі. Це місто, яке має багато українських пам’яток, декотрі з них існують ще з княжих часів. Про це 14 жовтня повідомила пресслужба університету.

Найстарішою в Перемишлі була мурована церква Святого Івана Хрестителя на Замковій горі, яку збудував князь Володар Ростиславич 1124 року. Приблизно з того ж періоду й нині втрачена українська святиня Перемишля – церква святого Петра (XII – перша половина XIV століття). У 2015–2017 роках під час розкопок археологи виявили її фундаменти. На основі опрацьованої інформації Роман Франків відтворив гіпотетичний вигляд церкви.

«Більш давній відповідає традиціям давньоруської архітектури (XII–XIV століття), більш пізній – добі готики (від XIV століття). Перша споруда була дещо більшою, ніж пізніша, а її обриси очевидно мали форму «грецького хреста», – зазначив Роман Франків.

Середньовічну церкву Святого Петра у Перемишлі доби Рюриковичів збудували з тесаного каменю, використання якого було притаманним галицькій архітектурній школі. У мурованій частині було небагато віконних прорізів. Над входом, ймовірно, був різьблений кам’яний барельєф, який згадують в історичних документах. Споруда була мурованою лише частково. Верхні рівні – склепіння і купол – були з дерева. Такі дерев’яні завершення церков на основі «грецького хреста» поширені у традиційній народній архітектурі Галичини, зразком яких є храми Гуцульщини (Різдва Богородиці у Ворохті, Івана Милостивого у Яремче).

На думку дослідника, можна припустити, що церква могла бути пов’язана зі спільнотою міських рибалок, покровителем яких вважали Святого Петра.