Вихователі скандального спецзакладу на Львівщині звільняються: дітей переселять

Половину з дітей тимчасово переведуть в інші освітні заклади ще цього тижня

Усіх вихованців Великолюбінського навчально-реабілітаційного центру (НРЦ) днями переселять в інші освітні заклади Львівщини. Про це 11 жовтня розповів на брифінгу заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін.

Таке рішення ухвалили, адже у закладі тривають слідчі дії. Одна з виховательок, причетна до побиття дитини, відсторонена від виконання своїх обов’язків, частина персоналу пішла на лікарняний і ще 12 працівників заявили про своє бажання звільнитися із закладу. Тож, щоб забезпечити дітям необхідний догляд, їх переводять у ніші заклади. У які саме, Олександр Кулепін не сказав, щоб не привертати до них зайвої уваги та не перешкоджати їхній роботі.

Він також зазначив, що зараз триває перевірка інших спецзакладів Львівщини, яких в області є ще 18. Їх роботу аналізують, щоб встановити, чи не було там схожих випадків злочинів та порушень. Про результати цих перевірок в ОДА пообіцяли розповісти згодом.

Заступник начальника головного управління Національної поліції у Львівській області Андрій Кумечко розповів, що станом на 11 жовтня вже опитали 44 працівників спецзакладу та 24 вихованців. Трьох з дітей визнали потерпілими. Також правоохоронці працюють з випускниками цього спецзакладу, щоб встановити інші випадки знущання з дітей.

Зі слів Андрій Кумечка, вихователька, яка потрапила на відео під час побиття дівчинки, своєї провини не заперечує, проте стверджує, що відео не цілком інформативне, адже на ньому немає початку конфлікту між нею та вихованкою. Цій виховательці вже оголосили про підозру і 10 жовтня кримінальне провадження щодо неї скерували до суду.

Під час слідства правоохоронці також дізналися від дітей, що їх, нібито, примусово поміщали до психіатричних лікарень як покарання за погану поведінку. Тож правоохоронці зареєстрували їхні скарги за статтею 151 ч.1 (Незаконне поміщення в заклад з надання психіатричної допомоги).

Щодо випадків сексуального насилля над дітьми, про які наприкінці вересня заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, то, зі слів, Андрія Кумечка, ні колишній директор, ні працівники закладу, таких фактів не підтверджують.

Перевіряють правоохоронці також і заяву Дмитра Лубінця щодо того, що один із вихованців закладу працював у сфері ритуальних послуг — підготовляв тіла померлих, відспівував їх та копав могили.

Нагадаємо, наприкінці вересня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про систематичне насилля над дітьми в НРЦ на Львівщині. У ньому перебувають діти з найвразливіших категорій, зокрема, діти-сироти, позбавлені батьківського піклування, ті, які перебувають у складних життєвих обставинах, та діти з особливими освітніми потребами.. Йшлося про психологічне та сексуальне насилля до дітей, яке вчиняв директор та працівники закладу.

Тоді керівник Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що обласна військова адміністрація повністю сприяє розслідуванню. Директора навчально-реабілітаційного центру відсторонили від виконання службових обов’язків.

Згодом правоохоронці Львівщини повідомили, що виїхали до центру разом з іншими службами та розпочали кримінальне провадження за статтею щодо сексуального насильства, що передбачає до семи років позбавлення волі. Деяких дітей перевели до інших закладів.

Поліція також заперечила оприлюднену раніше інформацію, що ігнорувала звернення про знущання з дітей, оскільки у 2024 році таких скарг не було. Проте у 2023 році проводили перевірку за зверненням громадської організації, але тоді підозри не підтвердились. Досудове розслідування за фактами вчинення побоїв і мордування та сексуального насильства триває.

7 жовтня у мережі з’явилося відео, на якому був зафіксований випадок побиття та морального приниження вихователями однієї з учениць закладу. Одну з виховательок після цього відсторонили від роботи й оголосили їй про підозру.

10 жовтня стало відомо, що один із вихованців скандального навчально-реабілітаційного центру у Великому Любіні заробляв гроші у сфері ритуальних послуг. Хлопець підготовляв тіла померлих, відспівував їх та копав могили.

Також повідомили, що у спецзаклад на Львівщині, де знущалися з дітей, призначили нову керівницю. Вона перейшла у Великолюбінський НРЦ з іншого освітнього закладу.