У Києві презентують відреставрований іконостас дрогобицької старовинної церкви

На відновлення іконостасу, створеного в XVII столітті, знадобилось чотири роки

У Києво-Печерській лаврі незабаром презентують відреставрований іконостас із Дрогобицької церкви Святого Юра, яка є частиною світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Реставрація тривала чотири роки. Про це 9 жовтня повідомили у Дрогобицькій міській раді.

Іконостас перебуватиме в Києві пів року

15 жовтня в Києво-Печерській лаврі презентують відреставрований іконостас із церкви Святого Юра в Дрогобичі, яка є частиною Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Іконостас, створений у період 1658–1667 років, відновлювали спеціалісти Національного реставраційного центру України, які провели хімічні й рентгенологічні дослідження для виявлення оригінальних шарів фарби та стародавніх зображень. Після шести місяців у Києві, іконостас повернуть до церкви в Дрогобич.

Іконостас

“Фахівці центру виконали великий обсяг складної роботи, зокрема хіміко-технологічні та рентгенологічні дослідження, які дозволили виявити первинний авторський фарбовий шар і поліхромію іконостасу. Крім того, художники-реставратори попрацювали над розкриттям найдавніших сакральних зображень та укріпленням конструкції церкви”, — йдеться у повідомленні.

Церква Святого Юра відома як одна з найважливіших дерев'яних архітектурних споруд в Україні. У зв’язку з російською агресією з 2023 року її занесли до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом.